Новозбудований розвідувальний корабель ВМСУ вийшов у море на випробування

Новозбудований розвідувальний корабель ВМСУ вийшов у море на випробування

Новозбудований корабель радіотехнічної розвідки проєкту «Лагуна» вперше у новому році вийшов у Чорне море на випробування. Загалом це третій вихід цього корабля у море.

Про це повідомляє інформагенція Міноборони «АрміяInform».

У морі представники суднобудівного заводу «Кузня на Рибальському» разом з екіпажем перевірили можливості й технічну готовність матеріальної частини, зокрема головної енергетичної установки, вузлів і механізмів корабля, для роботи у відкритій акваторії. Крім того, тестовано роботу корабельних технічних засобів, перевірено їхню здатність до експлуатації в реальній обстановці.

Очікується, що після проведення всіх етапів державних випробувань, які заплановано на 2021 рік, середній розвідувальний корабель проєкту «Лагуна» ввійде до сил постійної бойової готовності національного військового флоту.



Нагадаємо, що у листопаді 2020 року начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Василь Радчук повідомив, що майбутній корабель радіотехнічної розвідки ВМСУ завершив всі швартові випробування та переходить до стадії заводських ходових та підготовки до державних випробувань.

Технічні характеристики корабля:
Довжина: 54,8 метрів
Ширина: 9,8 метрів
Водотоннажність: 1220 тонн
Швидкість: 11,6 вузлів
Дальність: 7200 миль
Автономність: 28 діб
Екіпаж: 29 осіб

Нагадаємо, що корабель було закладено на заводі «Кузня на Рибальському» як риболовецький морозильний траулер, згодом корпус вирішили добудувати в якості розвідувального корабля для ВМСУ за темою «Лагуна». 23 квітня 2019 року судно спустили на воду, а у травні під час зварювальних робіт на ньому сталася пожежа. У жовтні минулого року корабель було доправлено до Одеси, для добудови на потужностях підприємства «Судноверф Україна».

Відомо, що корабель, призначення якого ведення радіо-, радіотехнічної, радіолокаційної та оптико-електронної розвідки, обладнаний вітчизняною станцією пасивної радіотехнічної розвідки (СРР) «Мельхіор» ДП НДІ «Квант-Радіолокація», характеристики якої перевищують можливості відомої СРР «Кольчуга» – максимальна дальність виявлення цілей до 450 км, одночасно може відстежувати до 200 цілей на воді, у повітрі та на узбережжі. Також серед ймовірного обладнання можуть бути імпортовані до України у травні 2019-го широкосмугові пеленгаторні антени компанії Rohde & Schwarz.