У Туреччині за кілька місяців закладуть корвет для ВМСУ

За кілька місяців у Туреччині закладуть перший корвет для ВМСУ

За декілька місяців на турецькій верфі буде закладено перший корвет типу Ada (проєкт MILGEM) для Військово-Морських Сил ЗС України.

Закладення корвету анонсував командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа під час урочистостей з нагоди початку нового навчального року у Військово-Морських Силах України, повідомляє Український мілітарний портал.

У 2022-у ми отримаємо першу партію [американських] катерів Mark VI. Через декілька місяців буде закладено корвет. І для цього всього треба підготовлений особовий склад...

Нагадаємо, що раніше командувач зазначив, що вітчизняним ВМС потрібні кораблі різних класів, зокрема корвет. І Україна шукає різні шляхи підсилення спроможностей свого військового флоту в той час, як Російська Федерація активно займається переозброєнням Чорноморського флоту та нарощує угруповання в тимчасово окупованому Криму.

Також Олексій Неїжпапа відзначив, що завдяки корвету типу ADA українські суднобудівні заводи матимуть технології, що відповідають стандартам НАТО. Адже будівництво корветів ADA розпочнеться на турецькій верфі, після чого продовжиться, в Україні.



Нагадаємо, що 14 грудня в Києві, Міністерством оборони України була підписана угода з турецькими компаніями щодо передачі технологій та виробництва корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Турецький корвет типа «Ада» (Ada) розроблено в рамках проєкту MILGEM – це сучасний бойовий корабель, що володіє можливостями ведення протичовнових операцій і патрулювання у відкритому морі, з широким використанням у конструкції принципів стелс-технологій.

За кілька місяців у Туреччині закладуть перший корвет для ВМСУ

Водотоннажність корвету – 2400 т, довжина – 99,56 м, ширина – 14,4 м, екіпаж – 93 особи, із авіаційними фахівцями – 106. Енергетична установка CODAG, складається з однієї газової турбіни General Electric LM2500 потужністю 23 МВт і двох 16-циліндрових дизельних двигунів MTU 16V595TE90 по 4320 кВт. Максимальна швидкість – 29 вузлів, економічним ходом – 15 вуз. Дальність – 3500 морських миль при швидкості 15 вузлів.

Озброєння включає 8 ПУ ПКР Harpoon, ЗРК RIM-116 RAM (21 ЗКР), 76-мм артилерійську установку OTO Melara Super Rapid, 2×12,7-мм кулемети Aselsan STAMP, два 324-мм тритрубних торпедних апарати Mk.32 (торпеди Mk.46/54), протичовновий гелікоптер S-70B Sea Hawk.



Нагадаємо, що 9 листопада 2011 року Постановою Кабінету Міністрів України від № 1150 була затверджена Державна цільова оборонна програма будівництва кораблів класу «корвет».

17 травня 2011 року на Чорноморському суднобудівному заводі, для ВМС ЗС України, був офіційно закладений корвет «Володимир Великий» – головний корабель проєкту 58250 (заводський номер 01701), що проєктувався під озброєння європейського виробництва.

Програму передбачалося виконати протягом 2011-2021 років. Прогнозований обсяг фінансових ресурсів згідно з Програмою, на момент її затвердження, складав загалом 16,2 млрд грн. У тому числі: проєктування - 1,465 млрд грн, будівництво головного корабля – 2,09 млрд грн, серії з трьох наступник кораблів – 9,6 млрд грн, закупівля корабельного боєзапасу – 2,898 млрд грн, створення системи базування кораблів – 152,34 млн грн.

22 листопада 2017 року фінансування програми збільшили до 31,92 млрд грн, а термін виконання було продовжено до 2028 року. Передача головного корабля була запланована на 2022 рік, модернізованих серійних на 2024, 2026 та 2028.

У 2018 році, визнане банкрутом ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод», що входить до складу суднобудівного холдингу Smart Maritime Group (SMG) промислово-інвестиційної групи Вадима Новинського «Смарт-холдинг», заявило що може продати недобудований корпус корвету проєкту 58250 «Володимир Великий».

Також ЧСЗ неодноразово виступав проти проведення аудиту бюджетного фінансування будівництва корвету, в тому числі представники підприємства відмовлялись допускати на завод державних аудиторів, мотивуючи відсутністю підстав для перевірки.

У вересні 2019 року в Департаменті військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України заявили, що за дорученням Президента Володимира Зеленського буде поновлено програму будівництва «корвету» за проєктом 58250.

Зокрема заявлялось, що вироблено орієнтовний графік відновлення проєктних та будівельних робіт програми, яким передбачено добудову головного корабля до кінця 2023 року з вартістю 7,7 млрд грн. Вартість і строки будівництва наступних трьох корветів визначатимуть за результатами будівництва першого корабля.

Готовність корпусу головного корвета становить 80%, загальна готовність корабля – 32%.