Нацгвардія проведе переатестацію сержантів на нові звання по схемі ЗСУ – кому не вистачить посади – звільнять

Нацгвардія проведе переатестацію сержантів на нові звання по схемі ЗСУ – кому не вистачить посади – звільнять

Національна гвардія проведе переатестацію старшин і прапорщиків на нові звання. Як і в ЗСУ, у разі відсутності посад, негативної характеристики, або не бажанні військового змінювати місце служби, їх будуть звільняти зі служби без присвоєння нового звання.

Відповідний порядок переатестації затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ від 10.11.2020 № 791 і він практично повністю повторює аналогічний порядок затверджений наказом МОУ від 14.05.2020 №149 для Збройних Сил України.

Згідно з порядком переатестація у військових званнях військовослужбовців, які мають військові звання «старшина», «прапорщик», «старший прапорщик», має бути проведена у тримісячний строк після внесення змін до штатів, а військових, які виконують завдання у районах ведення бойових дій, – у тримісячний строк після завершення виконання завдань.

Особам, які підлягають переатестації, присвоюються відповідно такі військові звання:

  • які мають військові звання «старшина» – «головний сержант»;
  • які мають військові звання «прапорщик» – «штаб-сержант»;
  • які мають військові звання «старший прапорщик» – «майстер-сержант».

Документ визначає, що військовослужбовці сержантського і старшинського складу, які займають посади рядового складу, підлягають призначенню на посади сержантського і старшинського складу. У разі потреби такі військовослужбовці направляються на підготовку.

Військовослужбовцям і резервістам, які займають посади, за якими штатами передбачено військові звання вищого сержантського і старшинського складу – «майстер-сержант», «старший майстер-сержант» та «головний майстер-сержант») – нові звання присвоюються згідно зі штатно-посадовими категоріями цих посад.

У разі відсутності посад сержантського і старшинського складу, негативної атестації, відмови військовослужбовців від переміщення по службі на посади сержантського і старшинського складу або направлення на підготовку, такі військовослужбовці звільняються з військової служби в установленому законодавством порядку без присвоєння нових військових звань.

Нагадаємо, що ця вимога передбачена і для старшин і прапорщиків ЗСУ (пункт 6 Порядку).