ВМСУ отримають морські патрульні літаки Ан-74МП

Збройні Сили України отримають морські патрульні літаки Ан-74МП

Триває робота щодо включення до державного оборонного замовлення постачання кількох літаків Ан-74 в інтересах Збройних Сил України – сьогодні зроблено ще один крок.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський:

З метою їх вирішення із залученням представників центральних органів виконавчої влади, керівництва Концерну та окремих підприємств з його складу провів нараду, де, зокрема, були обговорені: ситуація щодо відновлення виробництва літаків Ан-74 на ДП «Харківське державне авіаційно-виробниче підприємство» та необхідні зміни до нормативно-правових актів щодо покращення умов випуску продукції оборонного призначення.

За результатами наради було прийнято ряд рішень, які стосуються важливості включення до державного оборонного замовлення постачання літаків Ан-74 в інтересах Збройних Сил України, проведення законодавчих ініціатив щодо покращення фінансового стану ДП «ХДАВП», внесення змін до законодавства України з питань ціноутворення продукції військового призначення та авансування державних контрактів за державним оборонним замовленням.

Український мілітарний портал, цитує президента Асоціації «Укравіапром» Віктора Попова, який розповів, що мова йде будівництво восьми літаків Ан-74 – підприємство має добудувати частину літаків, які перебувають на заводі у різному ступені готовності.

Віктор Попов стверджує, що Міноборони зацікавлено у придбанні чотирьох Ан-74 у патрульній версії для потреб Військово-Морських Сил України і ще 4 транспортних літаків.

Сьогодні було прийнято рішення за дорученням президента у цьому ж місяці до 1 лютого провести засідання РНБО з авіації, де передбачити для ХАЗу обов’язкове розміщення цього держоборонзамовлення...Це має закінчитися указом президента і це, я упевнений, дасть колосальний поштовх нашому рідному авіаційному заводу

За словами президента Укравіапрому, в авіазаводу 3,6 млрд грн боргів, 2 млрд грн з яких – борги з облігацій, близько 800 млн грн – борги перед комерційними структурами, 256 млн — зарплатна заборгованість. Розглядається варіант, що у першій половині 2021 року ХДАВП спишуть частину боргів, решту – реструктуризують.

Нагадаємо, що про плани укласти в 2021 році контракт на будівництво літаків Ан-74 для ЗС України пан Уруський повідомив восени минулого року.

Збройні Сили України отримають морські патрульні літаки Ан-74МП Модель Ан-74Т-200МП для тендеру ВПС Індії

Морський патрульний літак Ан-74МП – забезпечує несення морської патрульної служби та виявлення порушників в прилеглій до узбережжя зоні вдень і вночі в простих і складних метеоумовах, створений на базі літака Ан-74.

Літак забезпечує виконання широкого спектра завдань:

  • повітряне й морське патрулювання;
  • підтримку військових кораблів з можливістю протидії супротивникові;
  • проведення пошуково-рятувальних операцій;
  • ведення електронної й радіо- розвідки;
  • визначення забруднень морської поверхні.

Для ефективного виконання завдань Ан-74МП оснащуватиметься спеціальним устаткуванням: пошуковим радаром, оптичним і інфрачервоним датчиками, системами тактичної навігації, електронної розвідки, електронної протидії, пасивного захисту, попередження про виявлення, попередження про ракетні атаки, розвідки комунікацій і керування місіями, пристроєм для постановки димових завіс і запуску сигнальних ракет.

Для примуса до зупинки судів-порушників літак озброюється автоматичною гарматою, некерованими ракетами й авіабомбами. За бажанням замовників він може бути оснащений протикорабельними ракетами.

Додатково устаткування вантажного відсіку (довжиною 7 м) дозволяє виконувати:

  • повітряне десантування 22 парашутистів з особистою зброєю й спорядженням;
  • перевезення 44 солдатів з особистою зброєю та спорядженням;
  • перевезення 16 поранених на носилках у супроводі медика;
  • перевезення боєприпасів, матеріальних засобів і технічного майна загальною масою до 10000 кг.

Більше про морський патрульний літак Ан-74МП »»