Пороблено: Як не старі гармати, так браковані снаряди

Пороблено: Як не старі гармати, так браковані снаряди Фото демонстраційне. Фотограф: Владислав Мусієнко

Контррозвідка СБУ викрила та блокувала схему постачання Збройним Силам України приватною компанією артилерійських снарядів, які не відповідають технічним умовам.

За даними досудового слідства, київська комерційна структура уклала державний контракт з Міністерством оборони України на виготовлення та постачання артилерійських снарядів, повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

Оперативники СБУ задокументували, що комерційна структура в межах державного оборонного замовлення отримала понад 50 мільйонів гривень, при цьому виготовлені за держзамовленням снаряди виявилися не придатними для використання.

Пороблено: Як не старі гармати, так браковані снаряди Пороблено: Як не старі гармати, так браковані снаряди

Організоване на Сумщині ділками виробництво снарядів, за попередніми висновками, здійснювалось кустарним способом в непристосованих приміщеннях. Згідно з проведеними дослідженнями, виготовлена у такий спосіб військова продукція не відповідає встановленим технічним умовам та не може бути прийнята на озброєння Збройних Сил України. У зв’язку з цим зазначені снаряди вилучені з можливого використання.



Під час санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях та помешканнях фігурантів правоохоронці вилучили технічну та фінансово-господарську документацію, комп’ютерну техніку та інші докази протиправної діяльності.

У межах раніше розпочатого кримінального провадження за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, триває досудове розслідування з метою встановлення всіх осіб, причетних до злочинної схеми. Перевіряються дії керівництва та менеджменту підприємств щодо можливого умисного вчинення шкоди обороноздатності держави.

Пороблено: Як не старі гармати, так браковані снаряди

Нагадаємо, що Міністерство оборони України в 2019 році повідомляло чому за рік після запуску лінії з виробництва 152-мм артилерійських снарядів у державного заводу «Артем» немає замовлень від оборонного відомства. Тоді повідомлялось, що оборонне відомство уклало контракт із іншим вітчизняним постачальником, що запропонував найменшу ціну, проте не уточнювалось, яка саме компанія отримала замовлення.

Минулого року контррозвідка СБУ також викрила колишнє керівництво КНВО «Форт» МВС України, у розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Посадовці імпортували із-за кордону верстати на 1,7 млн дол., що виявилися брухтом – більшість із них було виготовлено ще в 1920-х роках! Відповідно вони мають значний ступінь зносу і взагалі не призначені для виготовлення патронів необхідного калібру.