Хомчака призначено відповідальним за створення оновленої системи територіальної оборони

Хомчака призначено відповідальним за створення оновленої системи територіальної оборони

На колегії Міністерства оборони України, що відбулась 22 грудня 2020 року, визначили відповідальних за створення оновленої системи територіальної оборони України.

Відповідно до 16 пункту Рішення колегії Міністерства оборони, яке введено у дію наказом Міноборони від 29 грудня 2020 р. № 497, головнокомандувачу ЗС України генерал-полковнику Руслану Хомчаку, спільно із заступником міністра оборони Олександром Поліщуком, доручено супроводження розгляду та прийняття Закону України «Про територіальну оборону України», та організація заходів щодо створення оновленої системи тероборони.

Зауважимо, що йдеться про проєкт закону, який розроблений за участі Міноборони, та має бути поданий до Верховної Ради від імені президента. Подання проєкту анонсувалось до 29 грудня, проте до сьогодні він так і не був зареєстрований у Верховній Раді України.

Нагадаємо, що у Зеленського розкритикували проєкт Закону про тероборону №4504, що розроблений групою авторів та поданий депутатом Андрієм Шараськіним. Зокрема критиці були піддані положення, що стосуються зберігання зброї вдома, порядок підпорядкування і фінансування тероборони, також відмічено високі ризики сепаратизму закладені у проєкт.

Водночас, 13 січня, у Командуванні Сухопутних військ ЗС України відбулася науково-практична конференція «Проблемні питання територіальної оборони України та шляхи її розвитку», що пройшла за участі Руслана Хомчака, народних депутатів, представників Офісу Президента, Міноборони, ЗСУ, РНБО, науково-дослідних установ та громадських організацій.

На конференції Головнокомандувача ЗСУ зазначив, що територіальна оборона повинна мати чітку структуру та займатися підготовкою населення до оборони, військово-патріотичним вихованням молоді та допризовною підготовкою.

— Якщо ми будемо готувати населення на місцях, навчимо їх тактичній медицині, основам інженерної, вогневої, тактичної підготовки і ця система запрацює – можна буде підіймати питання щодо відмови від строкової служби взагалі, – зауважив Руслан Хомчак.

Він зауважив, що основний принцип тероборони – це розмежування ЗСУ та територіальної оборони, яка повинна діяти виключно в межах своєї місцевості і постійно готуватися до її оборони, в той час, як підрозділи ЗСУ виконуватимуть завдання в районі бойових дій.