«Українська бронетехніка» розповіла скільки озброєння поставила до війська і що продає за кордон

Українська бронетехніка

Майже 300 бронеавтомобілів, сотні мінометів та мінометні міни поставлено до військ компанією «Українська бронетехніка», на експорт замовлено понад пів тисячі установок ЗУ-23-2.

У компанії розповіли про свої досягнення, виконанні та перспективні замовлення.

Загалом, з 2015 року, компанія «Українська бронетехніка» поставила до Збройних Сил та Національної гвардії України понад 200 спеціалізованих броньованих автомобілів «Варта» (MRAP) і понад 70 бронеавтомобілів «Новатор». Також до військ поставлено понад 300 мінометів УПІК-82, близько ста одиниць 60-мм мінометів МП-60, а також мінометні міни.

Розробка першого зразка – 82-мм міномету УПІК-82 тривала три роки та завершилася державними випробуваннями і прийняттям на озброєння ЗС України. Міномет МП-60 допущений до експлуатації на особливий період, Повідомляється, що в рамках визначальних відомчих випробувань він пройшов весь комплекс тестів, передбачених держвипробуваннями.

Українська бронетехніка

Проблеми, виявлені під час експлуатації мінометів М120-15 «Молот» виробництва заводу «Маяк» (що входить до складу ДК «Укроборонпром»), дали поштовх для створення 120-мм міномета, який би не мав таких недоліків. Наразі міномет калібру 120 міліметрів МП-120 виробництва компанії «Українська бронетехніка» завершує державні випробування на полігоні.

Паралельно з мінометом 60 мм були розроблені мінометні постріли УБ-60, що пройшли повний цикл державних випробувань у 2019 році і прийняті на озброєння. Разом з мінометами МП-60 серійно поставляються у війська. Наразі компанія розробляє міни 82 та 120 мм. Вже проводили підрив корпусу на 82 мм. 120 мм зараз в процесі розробки.

Компанія також розробила і спроможна серійно виробляти міномети 81 мм УБ 81 (під стандарти НАТО) і безшумні мінометні постріли 80 мм до них.



Освоєно виробництво відомих на світовому ринку зенітних установок ЗУ-23-2, які інтенсивно використовуються і в Україні, і в світі. На експорт вже запросили понад 500 таких установок.

Українська бронетехніка

Крім того, повідомляють у компанії, експлуатанти СБА «Варта» і «Новатор», а це Збройні Сили і Національна гвардія, з огляду на те, як техніка показала себе в бойових умовах, захотіли реалізувати ряд спеціалізованих машин. Зокрема в розробці перебувають:

  • ударна і розвідувальна бронемашини (на базі «Варти») для БпЛА ударного типу «камікадзе» (Разом із вітчизняними виробниками радіолокаційних засобів опрацьовується варіант розгортання на її основі РЛС та комплексів боротьби з БпЛА. На жаль, повідомляють у компанії, роботи по комплексу «Сокіл» через дії Міноборони заморожено, і комплекс досі не перейшов до стадії випробувань).
  • 120-мм самохідний мінометний комплекс «Смерека» з автоматичним розгортанням і наведенням на ціль, з масштабною діджиталізацією та інтегруванням у сучасні системи управління військами;
  • модифікація «Варти» для транспортування бойових модулів та протитанкових ракет;
  • командні машини та мобільні медичні пункти на базі СБА «Варта»;
  • варіант «Новатора» з бойовим модулем «Амулет»;
  • згідно зі спільним рішенням з Міноборони і КБ «Луч», компанія бере участь у розробці мобільного протитанкового ракетного комплексу (ДКР «Кларнет».

Щодо експорту, то з 2016 року компанія веде маркетингову роботу на ринках Африки, Азії, Латинської Америки, бере участь в тендерах, проводить презентації для кінцевих користувачів та запрошує відвідати виробництво. «Українська бронетехніка» була представлена на спеціалізованих виставках в Україні, Туреччині, Перу, Великій Британії, Франції, Єгипті та ОАЕ.

Українська бронетехніка

В 2018-му підприємство уклало перший і, за інформацією компанії, – перший в Україні – зовнішньоекономічний контракт на поставку бойових машин виробництва приватної компанії. Законтрактована партія СБА «Варта» була адаптована під вимоги кінцевого користувача (в тому числі з урахуванням особливостей експлуатації в країнах зі спекотним вологим кліматом) зі збереженням всіх основних характеристик техніки MRAP.



В серпні 2019 року компанія отримала ліцензію на право самостійної діяльності на зовнішніх ринках (здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва та імпорту товарів військового призначення для потреб власного виробництва до 1 березня 2024) і водночас активно співпрацює з вітчизняними спецекспортерами.

І хоча ринок ОВТ є консервативним, в «Української бронетехніки» вже близько 10 проєктів за кордоном по броньованим машинам «Варті», і по «Новатору». За географією це Південна Америка, Африка та Азія. Є також неабиякий інтерес і до мінометів (60 мм, 81 мм, 82 мм і 120 мм) та зенітної установки ЗУ-23-2, яких іноземні замовники вже запросили понад 500.

Проєкти

У 2017 році «Українська бронетехніка» підписала з МО України спільне рішення щодо розробки нової бойової машини піхоти, шифр «Вартовий», яка є аналогом БМП-2.

БМП-В – плавуча гусенична броньована закрита бойова платформа, призначена для транспортування 10 осіб разом з екіпажем з максимальною швидкістю 60 км/год (вага до 25 тонн). Машина матиме двигун Scania або Caterpillar потужністю 734 або 608 к.с. і трансмісію Allison. У складі бойового модуля БМП-В передбачено: 30-мм автоматичну гармату, автоматичний гранатомет (30 мм/40 мм), 7,62-мм кулемет двома установками ПТРК «Бар’єр-212». Десантування здійснюватиметься через задню апарель.

Українська бронетехніка

Компанією був створений аванпроєкт та поданий до Міноборони. З того часу до цього проєкту долучилася низка українських підприємств, як державних, так приватних. Однак, як розповідають у компанії, що маючи всі ці проєкти, оборонне відомство з невідомих причин, його призупинило. Хоча потреба в таких машинах дуже висока і обраховується сотнями одиниць...

Від себе нагадаємо, що 25 листопада 2020 року, під час зустрічі зі ЗМІ та блогерами, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак повідомив, що модернізовані версії БМП-1 цілком влаштовують потреби військових і будуть актуальними ще близько 20 років.