Київський бронетанковий завод передав ЗСУ п’ять Т-72

Київський бронетанковий завод передав ЗСУ п’ять Т-72

Київський бронетанковий завод передав сьогодні ЗС України першу в цьому році партію з п’яти танків Т-72, які відремонтував і модернізував за державним оборонним замовленням.

Танки військовим передали особисто генеральний директор ДК «Укроборонпрому» Юрій Гусєв і директор Київського бронетанкового заводу Володимир Синявський.

За словами пана Гусева триває ремонт ще п’яти танків.

Керівник концерну повідомив, що Т-72 пройшли капітальний ремонт та часткову модернізацію. Танки отримали прилади нічного бачення з електронно-оптичними перетворювачами третього покоління, нічний приціл 1К13 з можливістю ведення вогню керованою ракетою «Комбат», доопрацьовану стабілізаційну систему гармати, комплекс динамічного захисту «Ніж» замість ДЗ «Контакт», цифрові радіостанції, навігаційну систему СН-3003, потужніший двигун В-84-1 замість В-46 та елементи ходової від Т-80.

Нагадаємо, що минулого року КБТЗ передав ЗСУ батальйон з 31 модернізованого Т-72.

Київський бронетанковий завод передав ЗСУ п’ять Т-72

Юрій Гусєв розповів, що Укроборонпром чекає затвердження державного оборонного замовлення на 2021 рік: «Сподіваємося, що в ДОЗ на 2021 рік будуть «Оплоти».

Раніше повідомлялось, що вартість одного танку БМ «Оплот» на кінець 2020 року складала 150 млн грн (в 2017-му – 120 млн), а вартість озброєння однієї бригади новими танками, за даними Генштабу, складає 15 млрд гривень.

Головна проблема у неготовності до виробництва танків через не завершене імпортозаміщення російських складових, що проводиться за програмою «Бастіон». Зокрема у Генеральному штабі ЗС України назвали такі невирішені проблеми:

  • відстріл зразків броні (запланований на січень 2021 року);
  • стендові випробування двигуна 6ТД-2 (відпрацював 250 годин із 300 годин);
  • приціл 1Г46М (проходить заводські випробування);
  • необхідність кооперації понад 25 державних і приватних підприємств;
  • потреба у створенні національної програми для виробництва «Оплоту».