Репортаж з кабіни F-15EX: Пілот винищувача про 2 Мах за 15 хвилин та враження від першого польоту

F-15EX

Нещодавно, а саме 2 лютого, винищувач Boeing F-15EX здійснив свій перший політ, під час якого літак подолав висоту у понад 12 000 м зі швидкістю, що вдвічі перевищує швидкість звука.

Виданню The War Zone вдалося поспілкуватися з безпосереднім учасником цієї події – пілотом винищувача, а Defense Express опублікував деякі цікаві фрагменти цієї розмови.

Перший політ F-15EX, що відбувся майже через 48 років після польоту першого McDonnell Douglas YF-15A, став важливою подією в історії Eagle.

«Ми були впевнені, що протягом перших 15 хвилин польоту досягнемо швидкості у 2 Маха, і ми це зробили», – каже головний льотчик-випробувач Метт «Phat» Гізе, який разом з Майком «Houdini» Квінтіні пілотував винищувач F-15EX.

F-15EX

За словами Метта Гізе, політ пройшов так, як і очікувалося. «Ми пролетіли за нашою звичною процедурою приймальних випробувань (Acceptance Test Procedure), однак робили це з урахуванням того, що цей літак має деякі прилади та систему OMS (Open Mission System), які підвищують можливості цього літака».

Ми піднялися на висоту у понад 12 000 м і здійснили перевірку двигунів на цій висоті, а також на висоті понад 9 000 м, а потім спустилися на 6 000 м та навмисне зупинили справні двигуни, щоб згодом повторно запустити їх і довести їх надійність. У нас не було проблем з перезапусками

Згодом льотчики спустилися ще нижче та перевірили роботу низки інших систем: обмежувача навантаження та крену, систему екологічного контролю, роботу шасі у звичайному та аварійному режимі.

Також пілоти здійснили низку перевірок авіоніки, розповідає Гізе: «Як працює радар, як вмикається система РЕБ, чи правильно працюють радіоприймачі, це наша звичайна процедура приймальних випробувань».

F-15EX Еволюція кабіни пілота винищувача F-15

Як каже Гізе, після того, як все було зроблено, у них залишилося достатньо палива – «це ще одна значна перевага цієї платформи – запас палива».

Зрештою, пілоти перевірили й систему протиковзання під час приземлення: «Можливо, ви помітили на відео невеликий клуб диму, коли ми сповільнилися – це я натиснув на гальма, нібито готувався потрапити в аварію. Тоді ж активувалася система протиковзання і дозволила нам швидко зупинитися».

Серед переваг винищувачів F-15EX Гізе відмітив «адаптивність та гнучкість», що дозволяє швидко вносити зміни в системи. Це стає можливим завдяки процесору Open Mission Systems (OMS), яким будуть оснащені наступні шість серійних літаків Lot 2.

Гізе стверджує, що це дозволить літаку швидко реагувати на непередбачувані загрози. «Як пілот, я бачу, що, наприклад, дисплей не надає мені тієї інформації, яка мені потрібна для виконання місії. Я можу передати це прохання інженерам і завдяки OMS вони можуть швидко налаштувати те, що мені потрібно». Так, за словами пілота, необхідні зміни літак може отримати вже на наступний день.

F-15EX

Зрештою, пілот відмітив потужність систем, встановлених на винищувачі: «У нас є найпотужніша бортова інформаційно-керуюча система серед усіх винищувачів на планеті сьогодні, і є можливості для росту. У нас є найпотужніший радар [йдеться про Raytheon AN / APG-82 (V) 1 з активною решіткою з електронним скануванням], який ми коли-небудь бачили на винищувачі. Згодом ви додаєте EPAWSS, зовсім нову можливість радіоелектронної боротьби, яка дійсно потрібна».

Наостанок пілот розповів про свої враження від озброєння літака: «У вас є станції, від першої до дев’ятої, всього 12 ракет. Я літав на ньому з 12 ракетами і, відверто кажучи, відчував себе Кінг-Конгом в літаку. Я не знаю, як часто ми будемо тренуватися, але мати таку можливість – а це 48 ракет на чотирьох літаках – це неймовірно!»

Нагадаємо, що Повітряні сили США уклали з Boeing контракт вартістю майже 1,2 мільярди доларів на будівництво першої партії з восьми вдосконалених винищувачів F-15EX.

F-15EX

«F-15EX – це найдосконаліша версія F-15, яка коли-небудь існувала, і переважно завдяки її цифровій основі», – заявила Лорі Шнайдер, керівник програми Boeing F-15EX. «Його неперевершений діапазон, ціна та найкраща потужність корисного навантаження робить F-15EX привабливим вибором для ВПС США».

F-15EX може нести більше зброї, ніж будь-який інший винищувач у своєму класі.