Росія залучає авіацію для управління окупаційними військами

Росія залучає авіацію для управління окупаційними військами

Для управління т. зв. 1 та 2 армійськими корпусами на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей Росія використовує літак Іл-22 Повітряно-космічних сил.

Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, військове командування країни-агресора перевіряє можливості з управління частинами 1 та 2 АК окупаційних військ з використанням повітряного командного пункту (літака-ретранслятора Ил-22) з 8-ї авіадивізії спецпризначення (аер.Чкаловський) із засобами цифрового УКХ-радіозв’язку (Р-392 «Арахис» та Р-187П1 «Азарт» у режимі ППРЧ – псевдовипадкового перелаштування робочої частоти).

Повідомляється, що у листопаді 2020 року до батальйонів охорони та управління 1 та 2 АК додатково поставлено радіостанції Р-392 «Арахис».

Під час перевірки системи управління і зв’язку 1 та 2 АК з використанням літака Іл-22 з 5 лютого цього року щоденно спостерігається:

  • розгортання не менше п’яти додаткових радіомереж (на базі Р-187П1 та Р-392АЦМ);
  • виведення на чергування у повітряному просторі Ростовської області (район Матвєєв Курган – Шахти) літака Іл-22 (час роботи – з 09:00 по 16:00);
  • проведення радіотренувань із залученням вузлів зв’язку стаціонарних пунктів управління з’єднань та військових частин корпусів із залученням літака Іл-22.

Варіант застосування літака Іл-22 для організації зв’язку з 1 та 2 АК наведено на схемі.

Росія залучає авіацію для управління окупаційними військами

Зазначений варіант організації зв’язку дозволить:

  • збільшити зону УКХ-радіозв’язку з 30 до 300 км (при висоті польоту літака Іл-22 – 7000-7400 м);
  • здійснювати безпосереднє управління військовими частинами 1,2 АК з використанням УКХ-радіозв’язку (у режимі ППРЧ) з пункту постійної дислокації 8-ї загальновійськової армії (Новочеркаськ) Південного військового округу;
  • організувати обмін даними з використанням складних видів передач.

В ГУР МОУ зазначають, що наразі існують проблеми зі зв’язком між командними пунктами частин 1,2 АК та літаком Іл-22 через непідготовленість підрозділів зв’язку окупаційних військ.

Повітряний КП (літак-ретранслятор Ил-22) призначений для управління військами у разі знищення наземних командних пунктів та сумісний з існуючими в ЗС РФ системами управління. Літак оснащений засобами РЕБ, станцією попередження про опромінення.

Крейсерська швидкість літака – 550 км/год, гранична висота польоту – 8800 м.

Екіпаж – 5 осіб (2-4 оператори).