Нащадок «Антонова» для американських спецпризначенців

Літак Антонова для американських спецпризначенців

Літак Ан-28, який став польським PZL M28, в 2009 році під найменуванням C-145A Skytruck поступив на службу в Командування спеціальних операцій ВПС США (AFSOC).

На початку свого шляху PZL M28 називався Ан-28. У 1978 році виробництво літаків Ан-28 було перенесено на польський завод PKL Mielec в Мелеці. За шість років з конвеєра зійшов перший літак PZL Ан-2 вироблений в Польщі. Всього СРСР замовив 1200 машин, з яких було вироблено 180 літаків, що було пов'язано з розпадом Радянського Союзу і скасуванням замовлення.

Політичні зміни 1990-х років і відкриття польського ринку для західних країн призвели до модернізації літака. Він отримав двигуни Pratt & Whitney Canada PT6A-65B, авіоніку Standard Silver Crown від AlliedSignal і РЛС RDR-2000. Перший політ відбувся в липні 1993 року.

Літак Антонова для американських спецпризначенців

Беручи до уваги іміджеві та маркетингові міркування, польська компанія PKL Mielec також змінила назву літака з Антонов Ан-28 на PZL M28 Skytruck.

У стандартній версії PZL M28 має максимальну швидкість 365 км/год, максимальну висоту – 7620 м і дальність польоту 1420 км. У пасажирському варіанті він може перевозити до 19 осіб. У літака також є медична версія з шістьма ношами на борту, вісьмома кріслами (для пасажирів і легкопоранених) і трьома кріслами для медичного персоналу.

Літак Антонова для американських спецпризначенців

Крім Skytruck, PLZ Mielec для польських збройних сил розробила військову версію літака призначену для перевезення людей і вантажів, а також морський розвідник. У ВМС Польщі літає версія під назвою Bryza, а у ВПС Польщі застосовується модель M28B.

Літак PZL M28 Bryza у версії для ВМС Польщі, серед іншого, оснащений камерою FLIR, пошуковим радаром, системою тактичного зв'язку, а також магнітометричною та гідроакустичною системою виявлення підводних об'єктів.

Літак Антонова для американських спецпризначенців

Універсальність PZL M28 викликала інтерес до літака й в інших країнах. Він літає в збройних силах Еквадору, Естонії, Німеччини, Непалу, Венесуели, В'єтнаму та США.

Літак Антонова для американських спецпризначенців Літак Антонова для американських спецпризначенців

У ВПС США літак PZL Mielec M28 отримав найменування C-145.

Командування спеціальних операцій ВПС США (AFSOC) придбало 18 літаків C-145A Skytruck / Combat Coyotes, які надійшли на озброєння у 2009-2011 роках. Літаки були придбані через компанію Sierra Nevada Corporation, яка займається дообладнанням літаків перед передачею. Американські Skytrucks літали по всьому світу, виконуючи інфільтрацію, ексфільтрацію, поповнення запасів та інші місії, а також тренування іноземних ВПС.

У липні 2015 року ССО США оголосили, що виводять з експлуатації дві третини парку C-145A, і передають 11 літаків на зберігання. У складі 919-ї крила спеціального призначення (919th Special Operations Wing) резерву AFSOC на авіабазі Дюк-Філд (Флорида) залишилися п'ять літаків С-145А для використання в якості навчальних і для кваліфікаційних польотів.

Літак Антонова для американських спецпризначенців

Як легкий транспортний літак С-145А фактично був замінений турбогвинтовим регіональним пасажирським Dornier Do 328, сімнадцять яких було придбано AFSOC в 2011-2013 роках на комерційному ринку (отримали позначення С-146А Wolfhound), а також придбаними в останні кілька років турбогвинтовими літаками Pilatus PC-12 (позначення U-28A).

У серпні 2016 року Сполучені Штати виділили Кенії зі зберігання три виведених з експлуатації C-145A після того, як вона запросила шість в рамках програми «Надлишкове оборонне майно». Їх вартість 9 мільйонів доларів (купівля обійшлася в 30 мільйонів доларів).

Сполучені Штати також схвалили передачу двох C-145A в Коста-Ріку, двох C-145A в Естонію і двох в Непал. У березні 2019 року на авіабазі «Емарі» відбулася церемонія приймання ВПС Естонії першого літака С-145А, переданого зі складу ССО ВПС США.

За свою історію PZL M28 також зазнав кілька катастроф, під час яких загинули 33 людини. В цілому літак розбився чотири рази, причому дві найтрагічніші аварії сталися в 2001 і 2016 роках. У кожній з цих катастроф загинуло 13 осіб.

Літак Антонова для американських спецпризначенців

Життєвий шлях цього літака, після всіх модифікацій, не закінчений. Наприклад, у компанії Sikorsky, бізнес-підрозділом якої тепер є PZL Mielec, вважають, що літак з укороченим зльотом і посадкою Sikorsky M28 є ідеальною машиною для задоволення потреб Центральної Америки.

Все це підтверджує правильність рішень, закладених в конструкцію літака Ан-28 КБ «Антонов».



Використані джерела: Крылья