Військову поліцію (ВСП) можуть підпорядкувати МВС

Автор: Андрій Шинко
ВСП перетворять на окрему структуру із понад 8000 персоналу

Після переформатування Військової служби правопорядку (ВСП) ЗС України у військову поліцію, її можуть підпорядкувати Міністерству внутрішніх справ.

Військова поліція, законопроєкт про яку готує робоча група в Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, має стати повноцінним правоохоронним органом і координуватися МВС. Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ заявив заступник генпрокурора Максим Якубовський, який відповідає за військову прокуратуру, коментуючи участь прокурорів у підготовці закону.

Є різні концепції. На мій погляд, військова поліція має бути повноцінним правоохоронним органом і координуватися Міністерством внутрішніх справ України. Я кажу без прив'язки до персоналій, загалом про ефективну систему державного механізму. Ми часто дискутуємо про персоналії, а не про державний підхід до вирішення проблеми

На його думку, військовій поліції можна віддати розслідування злочинів невеликої тяжкості. Дезертирство, ухилення від виконання обов'язків військової служби тощо. «Навіщо цим спамити ДБР? Замість цього вони зможуть зосередитися на серйозніших злочинах. Наприклад, на розкраданні військового майна або злочинах, вчинених старшим або вищим офіцерським складом», – вважає Якубовський.

Він також додав, що з часом можуть бути створені і військові суди. «Якщо працюватиме військова поліція і військова прокуратура, вони зможуть забезпечити правопорядок у військових формуваннях. Швидше за все, їхня ефективна робота і доведе необхідність у відновленні системи військових судів. Практика показує, що суддям, які ніколи не стикалися зі специфікою військового права, військової науки, важко розбиратися в таких справах», – підкреслив заступник генпрокурора.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що Військову службу правопорядку планують реорганізувати в окрему правоохоронну структуру із понад 8000 осіб персоналу. За чинним законом гранична чисельність військовослужбовців і працівників ВСП не може перевищувати 1,5% загальної чисельності Збройних Сил України (тобто не більше ніж 3750 осіб).

Наразі до системи МВС вже входять дві військові структури – Національна гвардія України (військове формування з правоохоронними функціями) та Державна прикордонна служба України (правоохоронний орган спеціального призначення).