Польський штабний корабель повернувся з ремонту

Автор: Ганна Марко
Польський штабний корабель повернувся в стрій після ремонту

На польській корабельні PGZ Stocznia Wojenna в Гдині відбулася передача ВМС Польщі штабного корабля протимінної оборони «Контр-адмірал Ксаверій Черницький» (ORP K.X. CZERNICKI), що пройшов капітальний ремонт.

Як зазначає Navy Recognition, це один з найбільш активно задіяних кораблів польського флоту.

Контракт на капремонт ORP K.X. CZERNICKI було підписано в березні 2019 року. У тому ж місяці корабель прибув на корабельню в Гдині, і майже відразу почалися роботи.

Спочатку тривалість ремонту оцінювалася в 16 місяців, але згодом її збільшили до 22. Це було пов'язано з необхідністю значно розширити обсяг робіт, включаючи заміну всієї бортової кабельної розводки загальною протяжністю близько 100 км. Крім того, на завершальному етапі вплинула пандемія COVID-19.

За даними Navy Recognition, на кораблі зроблені не тільки типові сервісні роботи, але і внесено значну кількість змін, що полегшують виконання повсякденних завдань і підвищують комфорт екіпажу. Зокрема, встановлено нові цифрові системи, замінено носовий підрулюючий пристрій, встановлено сучасну систему кондиціонування та вентиляції. Крім того, корабель отримав нову систему контролю роботи двигуна, яка підвищує ефективність і знижує ризик відмови. Також замінені практично всі трубопроводи та проведений ремонт корпусу.

Польський штабний корабель повернувся в стрій після ремонту ORP Kontradmirał Xawery Czernicki

Спочатку «Контр-адмірал Ксаверій Черницький» був закладений в Гдині як судно розмагнічування проєкту 130 для ВМФ СРСР і спущений на воду влітку 1991 року. Після розпаду СРСР через фінансові проблеми будівництво заморозили. Довгі роки «недобуд» намагалися продати, але зацікавлених сторін не знайшлося. У підсумку в березні 2000 року ВМС Польщі замовили переобладнання його в штабний корабель протимінної оборони. Вже у вересні 2001 року ORP Kontradmirał Xawery Czernicki поповнив склад польського флоту.

Повна водотоннажність корабля – 2382 тонни, довжина – 73,8 м, ширина – 13,8 м. Максимальна швидкість – 14 вузлів. Екіпаж – 46 осіб. Корабель озброєний 23-мм спареною артустановкою і двома пусковими установками зенітних ракет «Стріла-2М».

Зазначимо, що в складі ВМС України також є судно проєкту 130 – «Балта» (A811).

Також наразі на корабельні в Гдині на замовлення Міноборони Польщі триває ремонт ракетного фрегата «Генерал Тадеуш Костюшко» (ORP Generał Tadeusz Kościuszko – колишній американський фрегат USS «Wadsworth» (FFG-9) типу Oliver Hazard Perry) і гідрографічного судна «Арцтовський» (ORP Arctowski). Їх повинні передати флоту до кінця цього року.

Польський штабний корабель повернувся в стрій після ремонту ORP Generał Tadeusz Kościuszko, фото: Andrew

Польський штабний корабель повернувся в стрій після ремонту ORP Arctowski, фото: Łukasz Golowanow & Maciek Hypś, Konflikty.pl