Міноборони цього року придбає дивізіон ОТРК «Сапсан»

доповнено
Міноборони цього року придбає дивізіон ОТРК Сапсан

Міноборони повертає у порядок денний проєкт вітчизняного оперативно-тактичного комплексу. Контракт на перший дослідний дивізіон ОТРК «Сапсан» планується підписати у 2021-му році.

Про це повідомила пресслужба оборонного відомства з посиланням на міністра оборони України Андрія Тарана.

У січні ми побували у Дніпрі, відвідали наші стратегічні підприємства вітчизняної ракетно-космічної галузі — ДП «Південмаш» та ДП «КБ «Південне». Ознайомившись з перспективними розробками у сфері ракетно-реактивного озброєння для Збройних Сил України, ми заявили, що готові розширити фінансування української ракетної програми. Тепер переходимо до конкретних кроків

Дослідний дивізіон буде скороченого складу та складатиметься з елементів необхідних для випробувань. Йдеться про підготовку контракту на виготовлення однієї дослідної батареї та елементів управління дивізіоном оперативно-тактичного комплексу, відомого під назвою «Сапсан» або «Грім-2», що розробляється у КБ «Південне».

Оскільки ступінь готовності всього проєкту вже перевищив 80%, маємо зробити останній крок та завершити цю роботу. Розробка вітчизняного оперативно-тактичного ракетного комплексу від КБ «Південне» має найвищий пріоритет, співмірний тому ж ракетному комплексу «Нептун»

Видання Defense Express отримало ексклюзивний коментар заступника міністра оборони України Олександра Миронюка, який детальніше висвітлив цей проєкт та пояснив механізм, завдяки якому ЗСУ зможуть отримати цю зброю максимально швидко.

Перша батарея буде виконана у наступному складі: по дві пускові установки та машини заряджання, а також дві машини керування — рівня командира батареї та рівня командира дивізіону. Таке рішення дозволить провести всі необхідні випробування, які включають не тільки стрільби, а й організації зв’язку та управління

Таким чином цикл випробувань «Сапсан» буде значно компактнішим, що дозволить прискорити його прийняття на озброєння.

Водночас продемонстроване раніше шасі для ОТРК, вже не розглядається, як основний варіант. Очікується, що всі машини будуть шасі Tatra, яке має стати уніфікованою мультиплатформою, для всього озброєння ракетних військ та артилерії ЗС України.

Нагадаємо, що з оприлюдненого вчора Міністерством оборони паспорту бюджетної програми стало відомо, скількі і якого озброєння планується придбати в 2021 році.