Lockheed Martin розсекретила нову розробку

Lockheed Martin розсекретила нову розробку

Бюро перспективних проєктів Lockheed Martin Skunk Works офіційно розкрило дизайн свого таємничого безпілотного літального апарату Speed Racer.

Першим на це звернув увагу редактор оборонного відділу Aviation Week Стів Трімбл. Він повідомив, що комп'ютерна модель літального апарату була продемонстрована на відео, яке Lockheed Martin оприлюднила 22 лютого, напередодні Віртуального аерокосмічного симпозіуму Асоціації ВПС США. Крім того, компанія визнала, що випущений торік рендер також відноситься до Speed Racer.

Фрагмент із Speed Racer починається приблизно в 0:48 відео.

Безпілотник у формі ракети призначений для експериментів з технологіями цифрової інженерії, водночас він може стати основою для майбутніх «роїв дронів» і недорогих крилатих ракет.

Відео показує, що Speed Racer – це відносно невелика конструкція з повітряним стартом.

Після скидання апарат розкриває пару висувних крил, подібно крилатим ракетам.

Lockheed Martin розсекретила нову розробку Скріншот з You Yube - відео Lockheed Martin

Також видно, що у задній частині Speed Racer є обтічник з ґратчастими ребрами, який вставляється як заглушка в сопло двигуна. Конструкція використовується для аеродинамічного контролю під час відділення апарату від стартової платформи.

Lockheed Martin розсекретила нову розробку Скріншот з You Yube - відео Lockheed Martin

Вперше офіційний представник Lockheed розкрив інформацію про проєкт Speed Racer під час брифінгу для преси 16 вересня 2020 року. Він повідомив, що назва проєкту є скороченням, але жодне зі слів не розкрив. Відомо, що Speed Racer має оснащуватися двигунами американської компанії Technical Directions Inc. (TDI). Що є постачальником турбореактивних двигунів. TDI була придбана у 2019 році компанією Kratos Defense and Security Solutions.

Lockheed Martin розсекретила нову розробку Рендер (візуалізація) Speed Racer, який Lockheed Martin оприлюднила у вересні 2020 року

Зауважимо, що згадана компанія Kratos починає серійне виробництво безпілотних «помічників винищувачів» Valkyrie XQ-58A, які мають розширити можливості винищувальної авіації.

Valkyrie XQ-58A розробляється у рамках програми Low Cost Attritable Strike (LCAS), одним із напрямків якої є Low Cost Attritable Aicraft Technology (LCAAT) – розробка недорогого веденого безпілотника для винищувача. Розробленням БпЛА займається Kratos Unmanned Aerial Systems спільно з Науково-дослідною лабораторією ВПС США (AFRL).