Міноборони хоче нову РСЗВ – для цього планують схрестити «Вербу» та «Берест»

Міноборони хоче нову РСЗВ

Міноборони активізує створення нової реактивної системи залпового вогню, яка має прийти на заміну «Градам». Для цього об’єднають вже наявні розробки – «Берест» та «Вербу».

Про це рішення заступник міністра оборони Олександр Миронюк розповів Defense Express.

Зокрема він зазнаив, що в ЗСУ зараз є потреба в оновленні 122-мм реактивних систем залпового вогню радянського виробництва «Град». Водночас в Україні є дві, фактично, конкуруючи розробки: «Верба» від ХКБМ та «Берест» від Шепетівського ремонтного заводу.

За його словами, кожна з них має свої ефективні рішення, тому в Міноборони вважають, що найкращим рішенням буде об’єднати їх – взяти напрацювання з автоматизації з «Верби» та інтегрувати їх з бойовою частиною «Берста», яка має більшу вогневу потужність.

Необхідно зазначити, що БМ-21У «Верба» є модернізацією «Града» шляхом встановлення вже існуючої бойової частини на шасі КрАЗ-6322 та додаванням ряду навігаційних та автоматизованих систем. Тобто «Верба» використовує стару радянську бойову частину. Саме в такому вигляді «Верба» була прийнята на озброєння у 2019 році, а також анонсований початок її серійного виробництва на Шепетівському ремонтному заводі.

БМ-21У Верба БМ-21У «Верба»

Своєю чергою, на БМ-21УМ «Берест» використано нову бойову частину, яка виготовляється на вітчизняних потужностях. Що більше, ця РСЗВ має більшу кількість напрямних – 50, замість 40. А у якості шасі використано КрАЗ-5401НЕ.

В обох випадках серійне виготовлення КрАЗівського шасі зараз залишається під питанням через процедуру банкрутства та автомобільного заводу. Тому для нової РСЗВ буде обрано інше шасі, яке буде уніфіковано у рамках запланованого переходу на єдину мультиплатформу (із різною колісною формулою) для всіх комплексів та систем ракетних військ та артилерії ЗСУ.

БМ-21УМ Берест БМ-21УМ «Берест

За словами Миронюка, виготовлення дослідного зразка заплановано доручити Шепетівському ремонтному заводу, який, після проведення державних випробувань, візьме на себе серійне виробництво. Міноборони зацікавлене у довгостроковому замовленні на декілька років, з поетапним відвантаженням партій, поки вся потреба в цих РСЗВ не буде закрита.

Нагадаємо, що в листопаді 2020 року, начальник ракетних військ та артилерії − начальник управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський повідомив, що Збройні Сили України мають отримати нові реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) «Верба», зокрема, за його словами вирішувалось питання виготовлення установчої партії. Схоже, що цього замовлення вже не буде.