РСЗВ «Верба», РЛС «Зоопарк-3», КАУ «Оболонь-А» та ще 30 зразків ОВТ прийнято на озброєння ЗС України

на озброєння Збройних Сил прийнято 33 зразки озброєння і військової техніки

РСЗВ «Верба», контрбатарейний радар 1Л220УК «Зоопарк-3» та комплекс автоматизованого управління вогнем артилерії «Оболонь-А» прийняті на озброєння Збройних Сил України.

Повідомив під час брифінгу в АрміяInform представник Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки полковник Владислав Шостак.

За його словами, загалом цього року на озброєння Збройних Сил прийнято 33 зразки озброєння і військової техніки, окрім вже названих до цього числа входять бойова машина ЗРК «Оса-АКМ», бронеавтомобіль «Барс-8» та чимало інших.

Комплекс «Оболонь-А» являє собою автоматизовану система управління нового покоління і високоінтелектуального рівня. Вона дає змогу в автоматичному режимі здійснювати планування вогню, передачу цілевказівок кожному вогневому засобові, розгортання бойових машин з маршу і відкриття вогню за декілька секунд.

«Оболонь-А» обладнана панорамним прицілом ПНК-6, який дає можливість визначати цілі вночі на відстані до 4000 метрів завдяки тепловізійному каналу. Також приціл оснащений лазерним далекоміром, який може визначати об’єкти на відстані у 9500 метрів.

на озброєння Збройних Сил прийнято 33 зразки озброєння і військової техніки

РЛС 1Л220УК завдяки потужній антенній решітці, яка працює в мікрохвильовому діапазоні, розпізнає снаряди, що летять у бік своїх сил, а потужна цифрова система вибудовує траєкторії їхніх польотів. Це діє змогу визначити на відстані десятків кілометрів точне місцеперебування ворожих гармат, мінометів, реактивних систем залпового вогню, а також ракетних комплексів протиповітряної оборони і тактичних ракет.

Станція базується на двох машинах – антено-апаратній та машині управління з робочими місцями для персоналу. Така роздільна побудова значно посилює захист персоналу від ураження протирадіолокаційними ракетами та снарядами в умовах ведення бойових дій. Розрахунок також може виконувати свої функції за допомогою виносного робочого місця, яке може перебувати в захищеному місці.

на озброєння Збройних Сил прийнято 33 зразки озброєння і військової техніки

122-мм реактивна система залпового вогню «Верба» оснащена кабіною на 5 місць. Керування вогнем, прицілювання та перезаряджання здійснюються в автоматичному режимі з кабіни, без втручання розрахунку. Боєкомплект – 40 реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Перезаряджання пакету з 40 ракет здійснюється протягом 10 хв механізованим способом. Для цього розроблено транспортно-заряджальну машину.

на озброєння Збройних Сил прийнято 33 зразки озброєння і військової техніки

Використання цифрових систем управління вогнем дозволило у рази скоротити час для відкриття вогню, а завдяки новій системі стабілізації платформи, вдалось значно підвищити точність. Окрім того, на «Вербу» встановлені сучасні системи цифрового зв‘язку для захищеної передачі інформації. У поєднанні із високопрохідним шасі КрАЗ-6322, це забезпечує високу бойову ефективність та мобільність «Верби» на полі бою. Маса машини становить майже 20 т. Вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год.