Естонія замовила гранатомети Carl-Gustaf M4

Автор: Олексій Махно
Естонія замовила гранатомети Carl-Gustaf M4

Шведська компанія Saab отримала замовлення від естонської армії. Естонія закупить протитанкові гранатомети Carl Gustaf M4 і боєприпаси до них, на майже 12 мільйонів доларів.

Як повідомляє пресслужба Saab, поставки здійснюватимуть у 2021-2022 роках.

Зброю замовили в рамках угоди підписаної Естонією та Латвією зі Шведською адміністрацією оборонних матеріалів (Försvarets materielverk, або FMV). Угода дозволяє Естонії замовляти гранатомети і боєприпаси протягом десяти років.

Естонія використовуватиме Carl Gustaf M4 паралельно з гранатометами модифікації М2, отриманими раніше зі Швеції та Норвегії.

Carl Gustaf M4 має значно меншу вагу. Якщо M2 важить 14,2 кг, то М4 – всього сім. Також він на 13 см коротший. На відміну від попередніх модифікацій, солдат зможе носити Carl Gustaf M4 зарядженим. Новий гранатомет може використовувати боєприпаси від Carl Gustaf M2.

Естонія замовила гранатомети Carl-Gustaf M4

За словами виробників, Carl Gustaf M4 створений з урахуванням перспективних вимог. Він сумісний з інтелектуальними системами прицілювання і готовий до застосування програмованих боєприпасів. Оператор може використовувати механічний і коліматорний приціли, а також багатофункціональні прилади нового покоління.

Гранатомети Carl Gustaf використовуються кількома членами НАТО, включаючи США. На сьогодні 13 країн замовили цю зброю в останніх модифікаціях.