Турецький авіаносець замість літаків нестиме ударні дрони

Автор: Ганна Марко
На турецькому авіаносці замість літаків розмістять ударні дрони

Через виключення з програми F-35 Туреччина перетворить свій десантний авіаносець Anadolu у корабель-носій ударних безпілотників типу Bayraktar TB3.

Випробування вже почались, повідомляють «Крылья» з посиланням на Defense News.

Планується, що корабель нестиме від 30 до 50 безпілотників типу Bayraktar TB3. Командно-диспетчерський центр корабля одночасно забезпечить бойове застосування щонайменше 10 дронів. Спеціально для авіаносця протягом року створять нову модифікацію безпілотників з посиленою конструкцією, які зможуть злітати з Anadolu та сідати на нього.

Про такі плани розповів генеральний директор турецької компанії-виробника безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) Baykar Халук Байрактар.

Також доведеться вносити зміни до конструкції корабля, адже він оснащений льотною палубою з трампліном, що проєктувалась під літаки F-35B з коротким злетом і вертикальною посадкою (STOVL). Палуба немає обладнання для посадки звичайних літаків. Наразі з Anadolu можуть працювати лише літаки типу STOVL і VTOL (вертикального злету та посадки).

Авіаносець з безпілотниками стане новою операційною концепцією. Оскільки дрони ще не володіють бойовими можливостями повітряного бою, ймовірно їх основною метою стануть розвідка і спостереження, а також обмежені ударні операції (ураження берегових і морських цілей з низькими можливостями протиповітряної оборони). Також дрони можуть використовуватися як носії гідроакустичних буїв для ведення протичовнової війни.

На турецькому авіаносці замість літаків розмістять ударні дрони

Від початку планувалось, що на легкому авіаносці (універсальному десантному кораблі) базуватимуться літаки F-35B. Але Туреччину виключили з програми F-35 через придбання російських зенітних ракетних систем С-400.

TCG Anadolu (L400) було спущено на воду у травні 2019 року на суднобудівній верфі Sedef Tuzla Tersanesi. Він став найбільшим в історії Туреччини військовим кораблем.

Характеристики TCG Anadolu:

Водотоннажність: 27 500 т
Довжина: 232 м
Ширина: 32 м
Осадка: 6,9 м
Швидкість: 21 вуз
Екіпаж: 261 осіб, з них 30 офіцерів
Озброєння: 5 х 25-мм АУ, 2 х 30-мм Phalanx CIWS, ЗРК RAM