Призов резервістів без мобілізації суперечить інтересам ветеранів – Юридична сотня

Призов резервістів без мобілізації суперечить інтересам ветеранів – Юридична сотня

У порядку денному Верховної Ради на 1-4 вересня президентський законопроєкт №3553, який вводить новий вид служби, а саме службу резервістів за призовом без оголошення мобілізації.

Нагадаємо, що нині резервістів можливо призвати лише у випадку оголошення мобілізації.

Громадська організація (ГО) “Юридична сотня” проаналізувала даний законопроєкт та вважає, що він не відповідає інтересам ветеранів. Такі пропозиції порушують стандарти соціальної справедливості та унеможливлюють ефективне повернення ветеранів до мирного життя.

Варто зазначити, що Головне науково-експертне управління Верховної Ради також зробило негативний висновок щодо цього проєкту. Там зауважили, що запровадження можливості неодноразового призову, без оголошення мобілізації, громадян які вже виконали свій громадянський і конституційний обов’язок щодо захисту Вітчизни, порушує принципи соціальної справедливості та рівності прав і обов’язків громадян та звернули увага на сумніви щодо конституційності передбачених у законопроєкті повноважень Президента України.

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку №3553 зареєстровано 28 травня 2020 р. з ініціативи Президента України (надалі – законопроєкт 3553).

Головною новелою проєкту є встановлення нового виду військової служби ─ служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, без оголошення мобілізації. Такий вид військової служби спрямований на осіб, які перебувають в оперативному резерві першої черги. Максимальний строк служби за призовом визначається Головнокомандувачем, проте в будь-якому випадку не може перевищувати шести місяців. Такий призов може здійснюватися без оголошення мобілізації в умовах особливого періоду, неодноразово. Адже законопроєкт 3553 передбачає можливість призову резервістів повторно, «якщо з дня їхнього звільнення з такої служби минуло більше одного року».

З огляду на те, що в особливий період усі, хто проходив військову службу (за мобілізацією або на підставі укладеного контракту) зараховуються до оперативного резерву першої черги, такий вид призову, незважаючи на всі соціальні гарантії, не відповідає інтересам ветеранів. Адже така служба не є добровільною, на відміну від контрактної, призов може здійснюватися в особливий період без оголошення мобілізації (а саме для потреб мобілізації в першу чергу формується оперативний резерв першої черги серед осіб, які вже мають досвід військової служби, а дуже часто – і тривалий бойовий досвід). Призов може бути неодноразовим і не дозволить звільненим військовослужбовцям належним чином повернутись до мирного життя, отримати комплексну психологічну підтримку. Чітких підстав для проведення такого призову, окрім існування особливого періоду, законопроєкт не передбачає.

Такий призов без оголошення мобілізації спрямований на використання досвідчених резервістів, які вже виконали свій конституційний обов’язок захисту державного суверенітету та територіальної цілісності. Не можуть бути призвані особи, яким до закінчення строку перебування в резерві залишився строк менший, ніж той, на який здійснюється призов. Передбачено також звільнення від призову за станом здоров’я або у випадку настання певних сімейних обставин (смерть близького родича, наявність трьох або більше неповнолітніх дітей на утриманні, навчання тощо).

За призваними резервістами зберігатимуться всі трудові гарантії, передбачені для військовослужбовців-контрактників, а законопроєкт №3554, який буде розглянуто далі, забезпечує низку податкових пільг для осіб, які є підприємцями. Пільги у вигляді звільнення від сплати відсотків та штрафів за кредитами зберігаються лише за призваними резервістами, інші військовослужбовці, відповідно до проєкту, отримуватимуть таку можливість тільки на час залучення до ООС.

Проєкт виключає переважне право на укладання контракту для осіб, які були призвані на військову службу під час мобілізації. Недоліком проєкту, що містить корупційний ризик, є можливість доукомплектування військових формувань претендентами на військові посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків без проведення спеціальної перевірки в разі рішення про призов на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За чинним законодавством така можливість існує винятково у випадку оголошення рішення про мобілізацію або у випадку введення воєнного стану (обидві ситуації передбачають ескалацію конфлікту та терміновий характер забезпечення 100% чисельності військових формувань).

Проєкт 3553 збільшує санкції за порушення правил військового обліку (передбачено штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі розмір штрафу – від 5 до 7 НМДГ). Кваліфікуючою ознакою є вчинення порушення повторно або в особливий період, тоді штраф може зрости до 100 НМДГ (тобто 1700 грн). Порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, відповідно до проєкту, може мати наслідком накладення штрафу в максимальному розмірі – до 300 НМДГ для громадян та до 500 НМДГ – для посадових осіб.

Читати також:Штрафи за порушення правил військового обліку зростуть у десятеро

Ухилення від призову резервістів визнається злочином (і тягне за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі). Проте запропоновані зміни не узгоджуються з процесуальним порядком внесення змін до КУпАП та КК України, оскільки норми щодо їхньої зміни можуть бути внесені лише шляхом подання законопроєкту про внесення змін до згаданих кодексів.

Військові комісаріати в нормативно-правових актах замінюються на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, проте це не має значного впливу на їхні повноваження.

Податкові пільги для призваних резервістів визначає суміжний законопроєкт за №3554. Самозайняті особи (які не мають найманих працівників) звільняються від сплати податку на доходи фізичних осіб та сплати єдиного податку (а також подання відповідної податкової звітності), проте ця пільга, як й інші, передбачені проєктом, не поширюється на мобілізованих осіб або військовослужбовців за контрактом: такі норми розповсюджуються лише на призваних резервістів, мобілізовані особи та контрактники таких пільг не матимуть.

Отже, незважаючи на всі пільги та преференції, передбачені для призваних резервістів, встановлення нового виду військової служби порушує стандарти соціальної справедливості та унеможливлює ефективне повернення ветеранів до мирного життя.