У Верховній Раді вважають введення повторного призову резервістів дискримінацією

У Верховній Раді вважають введення повторного призову резервістів дискримінацією

Передбачене законопроєктом № 3553 запровадження можливості неодноразового призову, без оголошення мобілізації, громадян які вже виконали свій громадянський і конституційний обов’язок щодо захисту Вітчизни, порушує принципи соціальної справедливості та рівності прав і обов’язків громадян, вважають експерти Верховної Ради.

Зокрема саме такий висновок щодо проєкту, 22 червня, оприлюднило Головне науково-експертне управління Верховної Ради. Зазначається, що в разі його прийняття в Україні з’явиться категорія осіб, які на відміну від інших військовозобов’язаних громадян можуть бути неодноразово залучені до несення військової служби у мирний час незалежно від їх волі і бажання уже після того, як вони відслужили військову службу за призовом чи контрактом.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський 28 травня вніс до Верховної Ради, як невідкладні, законопроєкт № 3553, якій передбачає запровадження нового виду служби – призову резервістів за рішенням президента без оголошення мобілізації, та законопроєкт № 3554 про надання податкових пільг резервістам на час такої служби.

При цьому Генеральний штаб ЗСУ доручив Радам резервістів створеним при бойових частинах організувати складання відкритого звернення резервістів на підтримку запровадження призову без оголошення мобілізації та направити його до керівництва Офісу Президента України.

Призивати на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період для оперативного доукомплектування ЗС України та інших військових формувань, без оголошення мобілізації, передбачається громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву першої черги (тобто резервістів бойових частин – т.зв. ОР-1).

Відповідно до чинної ч. 1 ст. 26-2 Закону «в особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховуються особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві».

Отже, з огляду на продовження дії в Україні особливого періоду, відповідно до запропонованих у проєкті новел особи, які вже відслужили військову службу за контрактом або за призовом, у тому числі, і під час мобілізації, і, можливо, перебували у зоні АТО/ООС, можуть бути знову призвані на військову службу для доукомплектування (оперативного доукомплектування) Збройних Сил України та інших військових формувань.

Причому, виходячи зі змісту законопроєкту, призов вказаних осіб може відбуватись неодноразово, якщо після звільнення осіб, які вже відслужили цей вид військової служби (за призовом осіб із числа резервістів в особливий період), пройшло більше року (див. п. 3 ч. 7 ст. 39-1 Закону в редакції запропонованого проєкту).

Вказані новели законопроєкту, на погляд Головного науково-експертного управління Верховної Ради, є сумнівними і потребують пояснення та удосконалення.

Зокрема звертається увага на те, що проєктом чітко не пояснюється необхідність повторного призову, не визначається термін «оперативне доукомплектування», що створює можливість для його неоднозначного тлумачення та застосування, і може негативно позначитись на правах та свободах громадян України.

Тому для недопущення порушення соціальної справедливості, прав зазначених осіб, дотримання гарантованої Конституцією України рівності прав всіх громадян незалежно від будь-яких ознак (див. ст. 24 Конституції України) експерти вважають за доцільне обмежити випадки оперативного доукомплектування ЗС України та інших військових формувань лише виникненням кризової ситуації, яка загрожує національній безпеці (наприклад, у разі повномасштабної збройної агресії та порушення територіальної цілісності України, що вимагатиме негайного реагування та застосування військ і сил до оголошення повної або часткової мобілізації відповідно до Закону).

Також у висновку звертається увага на сумніви щодо конституційності передбачених у законопроєкті повноважень Президента України щодо проведення повторного призову на військову службу осіб без оголошення мобілізації.

В узагальнюючому висновку пропонується законопроєкт № 3553 істотно доопрацювати.