Airbus розпочинає збирання RACER'a

Автор: Олексій Махно
Airbus розпочинає збирання швидкісного RACER'а

Airbus Helicopters розпочала збирання прототипу Rapid And Cost-Efficient Rotorcraft (RACER).

Генеральний директор компанії Бруно Евен написав у Твіттері, що високошвидкісний демонстратор будується для початку льотних випробувань у 2022 році.

Airbus Racer претендував на місце розвідника в армії США, який мають обрати за програмою Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), що є частиною програми Future Vertical Lift (FVL).

Airbus розпочинає збирання швидкісного RACER'а

Перспективний гелікоптер Racer розроблений на базі дослідного прототипу Eurocopter X3, який на випробуваннях розвинув швидкість 472 км/год – цей показник у середньому вдвічі перевищує показники сучасних гелікоптерів.

Airbus розпочинає збирання швидкісного RACER'а

Згідно з вимогами FARA, гелікоптер повинен розвивати швидкість до 205 вузлів (380 км/год), мати бойовий радіус у 250 км, а діаметр його несучого гвинта не повинен перевищувати 12 м. Крім того, військові висувають жорсткі вимоги до комунікаційних можливостей нової бойової машини, технологіям безпілотного польоту і вмінню працювати з відомою безпілотною авіацією.

Конкурентами Airbus Racer були Bell 360 Invictus і Sikorsky S-97 RAIDER, які й були обрані для подальших випробувань у рамках програми.

Sikorsky S-97 RAIDER

S-97 RAIDER на сьогодні єдиний прототип для прграми FARA, що літає. Так на початку квітня компанія Lockheed Martin провела два демонстраційних польоти для американських військових у Редстоунському Арсеналі в Хантсвіллі, штат Алабама.