Жодної деталі з Росії: в Україні планують створити бронетанковий холдинг

Автор: Анна Черненко
Жодної деталі з Росії: в Україні планують створити бронетанковий холдинг

В Україні планують створити бронетанковий холдинг, який об'єднає десяток підприємств. Вони вироблятимуть нові танки та комплекси на кшталт «Кедра», «Краба» та «Бастіона».

Не буде жодних елементів, які виготовлені в Росії. Згідно з планом, головним у виробництві стане Завод імені Малишева (ЗіМ). Наразі ж танковий завод перебуває у важкому економічному стані. Про це йдеться у сюжеті 24 каналу.

В Укроборонпромі провадять зміни до законодавства, щоб українські заводи, дотичні до виготовлення бронетехніки, юридично стали однією організацією.

«Харківське конструкторське бюро імені Морозова розробляє документацію. Завод імені Малишева виготовляє усі серійні зразки техніки, починаючи з танків: «Оплот», «Краб» чи «Бастіон», усе серійно, БТР-4, БТР-3, «Дозор» – усе виготовляється тут. Ремонтні підприємства займаються ремонтом наявного парку у державних замовників техніки. Такі підприємства як «Фотоприлад», Київський завод автоматики випускають складники», – розповів заступник генерального директора Укроборонпрому Ігор Фоменко.

Новою структурою керуватиме держава, але вона матиме більше прав для роботи з замовниками. Центром майбутнього холдингу стане Харків.

«Ми готові до серійного виробництва цих корпусів. БТР-3 і БТР-4 є в нашій армії, зараз є замовлення. У 2021 році ми з конструкторським бюро імені Морозова будемо виготовляти їх», – каже гендиректор Заводу імені Малишева Василь Крилас.

Потужність підприємств дозволяє виготовляти 800 – 900 танків щороку. Однак поки промисловий гігант – у стадії банкрутства. Тут накопичили борги перед працівниками. Також зараз переважають замовлення з ремонту та модернізації техніки, а не виробництва нової.

Якщо танковий завод пройде процедуру санації та позбавиться боргів – а це 1,8 мільярда гривень – то і Міноборони зможе завантажити замовленнями. Зокрема, і на виробництво дослідницьких зразків бойових машин, таких як «Бастіон» і «Краб» (Довідка: Шифр «Краб» і «Бастіон» – це дослідні роботи над імпортозаміщенням складових для Т-64 і «Оплота»).