Виготовлення дослідного зразка БМПВ «Вавілон» зірвано

Автор: Олексій Махно
БМПВ Вавилон

У грудні 2021 року БМПВ «Вавілон» мала вийти на державні випробування, але цього не буде.

Не буде, оскільки виготовлення зразка новітньої бойової машини, яке мало розпочатись у листопаді 2020 року, зірвано. Про це повідомляють у приватному підприємстві «Інженерна група «Арей», що розробляє важку бойову машину піхоти із посиленим рівнем захисту (ДКР, шифр «Вавілон»), за державним оборонним замовленням Міністерства оборони України.

У зволіканні розробники звинувачують саме військове відомство.

Нагадаємо, що конфлікт з представниками Міноборони та проблеми із фінансуванням розробки були й минулого року. Про що Ukrainian Military Pages докладно писали у лютому 2020 року.

Що ж цього разу?

У компанії повідомляють, що «Арей» успішно виконав два етапи роботи: розробив комплект робочої конструкторської документації (РКД), який завізовано 1285-м військовим представництвом (ВП) МОУ; виготовив бронемакети фрагментів корпусу та провів їх випробування обстрілом.

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів Фото бронемакету корпусу БМПВ «Вавілон» після обстрілу 30 мм і 125 мм снарядами

Зазначається, що бронемакети пройшли випробування обстрілом снарядами 30 мм у максимально жорстких умовах – з дистанції 200 м (найвища кінетична енергія даного снаряду – на дистанції 210 м). Також бронемакети фрагментів корпусу пройшли успішні випробування кумулятивними та бронебійно-підкаліберними снарядами 125 мм з дистанції 500 м.

Крім того, в ІГ «Арей» кажуть про виконані додаткові обсяги робіт, при цьому, без зміни ціни другого етапу та в межах термінів, визначених державним контрактом. Зокрема додатково розроблено програмну документацію на цифрову танкову інформаційно-управляючу систему (вимоги до якої взагалі відсутні у ТЗ) та повторно розроблено РКД на систему зв’язку і внесені відповідні зміни в інші групи РКД.

РКД пройшла додаткову експертизу, управління метрології та стандартизації Озброєння Командування Сил логістики ЗС України, що підтверджено висновком від 30 жовтня 2020 року.

У підсумку Інженерна група «Арей» двічі здала виконану роботу замовнику – спочатку військовому представництву, потім ще й комісії. На підприємстві кажуть, що здали роботу без жодних недоліків та зауважень і з 17 листопада 2020 року готові до виконання третього етапу 3 ДКР «Вавілон», що підтверджено висновком 1285-го ВП МО України.

Третій етап передбачає виготовлення дослідного зразка бойової машини, що має здійснити Державне підприємство «Київський бронетанковий завод», що входить до Укроборонпрому.

Важка бойова машина піхоти Вавілон для ЗСУ

А ось тут, за словами розробників, і почалися проблеми з боку військового відомства.

Далі пряма мова.

Щоб виправдати зрив ДКР «Вавілон» деякі посадові особи Міноборони вдаються до відвертої брехні, маніпуляцій, затягування розгляду документації та вимагань документів, які не існують. Для прикладу:

– вимагається надати Каталог деталей та складальних одиниць. І це при тому, що такий Каталог розробляється при виготовленні ДОСЛІДНОЇ партії машин;

– вимагається надати технологічну документацію, яка взагалі не є предметом контракту і розробляється з урахуванням виробничих потужностей підприємства, що буде СЕРІЙНО виробляти бойову машину;

– під виглядом Переліку співвиконавців нових складників машини три місяці вимагалось надати постачальників виробів, які розроблені у 2010-2019 рр., виготовляються серійно і тривалий час постачаються до ЗСУ та іноземним замовникам. Фактично пропонувалась схема – сплатити за вироби, які були розроблені підприємствами за власні кошти у 2010-2019 роках як за такі, що ніби то будуть розроблені під час виконання ДКР «Вавілон»;

– «Фахівці» Міноборони вимагають виконати етап 3 у межах економічних показників 2018 року, що неможливо, оскільки:

  • замовник тричі зірвав терміни виконання ДКР «Вавілон» (загалом на 18 місяців);
  • за наполяганням Замовника вдвічі збільшені терміни виконання ДКР;
  • замовником визначено 16 додаткових випробувань, для яких треба виготовити 16 дослідних зразків складових частин машини; 4)за 3 роки 5 разів підвищувась мінімальна зарплата, а інфляція – склала 26,1%, що вплинуло на ціну матеріалів та сировини.

– новопризначений «куратор» ДКР «Вавілон» хоче попередніх випробувань дослідного зразка у межах «напрацювання ДО КАПІТАЛЬНОГО РЕМОНТУ». При цьому не відповідає на питання:

  • як пред’явити на державні випробування (а потім здати Замовнику) новий зразок ПІСЛЯ його КАПРЕМОНТУ?
  • хто і за які кошти буде виконувати капітальний ремонт?
  • хто і коли розробив дослідну ремонтну документацію на «Вавілон»? (Принагідно зазначимо, що, єдиний танк Т-84 «Оплот» ще досі не пройшов ресурсу навіть до середнього ремонту).
БМПВ Вавилон

Також на підприємстві стверджують, що представництво замовника вимагає надати затверджені документи, які насправді давно у замовника без жодного руху.

– Так, Перелік стендів (спеціального устаткування), необхідного для виконання етапу 3 затверджено заступником міністра оборони України ще 17.08.2019. До переліку (на вимогу Замовника) додано 1 стенд і подано на додаткове затвердження. З 09.02.2021. документ лежить без руху.

– Перелік науково-технічної продукції (НТП) подано до Департаменту 02.01.2021.

– Відомість запозичених виробів надано до МО України ще 11.11.2020. І це при тому, що цей документ не передбачено НТД і розроблено нашим підприємством в ініціативному порядку для належного обліку військового майна, що передається на час виконання ДКР «Вавілон».

З одного боку, посадовими особами Замовниками ігноруються важливі питання, а з іншого боку, ними легко можуть витрачатись тижні для написання, до прикладу, «рецензії» на ЧЕРНЕТКУ Відомості покупних виробів, та ще й висувається ПИСЬМОВА претензія, що на чернетці відсутні будь-які підписи!!! Загалом листування з Департаментом ОВТ феєрична. Якщо вказуєте на незнання «нормативки» - значить, тиснете на посадову особу і вимагаєте від цієї посадової особи неправомірну вигоду, себто хабаря. Останній шедевр – вимога писати лише з приводу оборонного замовлення. З інших оборонних питань, що належать до сфери Міноборони, звертатись заборонено.

В Інженерній групі «Арей» зауважують, що діалогу із замовником немає. Міноборони перекладає відповідальність на Головнокомандувача ЗСУ. З листопада 2020 року вони чекають зустрічі із профільним заступником міністра (імовірно йдеться про Олександра Миронюка). За інформацію компанії, він призначає нараду, на яку сам не приходить, а протокол самої наради приховується другий місяць.

Конфлікт між Міноборони та ІГ Арей набирає обертів

Представники «Арей» не можуть отримати жодного пояснення – що відбувається?

«Підприємство простоює з листопада 2020 року. Збитки від простоїв – близько 10 млн грн. Збитки держави сягнуть 80 млн. І при цьому армія не отримає новітнього зразка військової техніки», – наголошують представники підприємства.

Інженерна група «Арей» звернулась до міністра оборони Андрія Тарана та головнокомандувача Збройних Сил України генерал-полковника Руслана Хомчака з пропозицією провести конструктивну зустріч щодо вирішення питань з ДКР «Вавілон».

Важка бойова машина піхоти Вавілон для ЗСУ

Цікаво, що відомча інформаційна агенція Міноборони «АрміяInform» учора поширила монолог заступника міністра оборони України Олександра Миронюка під заголовком: «Ділки мають бути виключені з процесу виконання державних контрактів».

У цій публікації пан Миронюк не називаючи конкретних виробників, каже, що є підприємства-виконавці ДОЗ, що «безсоромно приховують свою неспроможність якісно виконати замовлення. Маючи на меті за будь-яку ціну отримати прибуток, вони комбінують схеми шантажу та подання позовів до суду на посадових осіб Міноборони, безпідставно звинувачуючи їх у нібито недбалому виконанні посадових обов’язків чи висуванні до них неправомірних вимог».

Начебто, це робиться для того, щоб «усунути принципових керівників і посадовців, які діють виключно в рамках законодавства та функціональних обов’язків та стають на заваді незаслуженому отриманню бюджетних коштів недобросовісним підприємством. При цьому приховується реальний стан науково-виробничої бази та відсутність належної кооперації підприємств».

Не відомо, чи мають ці слова відношення до ситуації із БМПВ «Вавілон», але рік тому проблеми із фінансуванням розробки були саме через те, що ЦНДІ ОВТ ЗСУ надало доповідь про відсутність у ІГ «Арей» «необхідного досвіду з розробки та організації виробництва зразків БТОТ та відповідного виробничого обладнання та відсутності повноцінного КБ». При цьому пізніше представники Міноборони самі вказали, що насправді перевірки спроможності ТОВ «Інженерна група «Арей» виконати роботи не проводились.

Детально про проєкт БМПВ «Вавілон» ми писали тут »»