Працівникам ДБР дозволять носити зброю та зберігати наркотики

Працівникам ДБР дозволять носити зброю та зберігати наркотики

Депутати планують взятися за удосконалення роботи Державного бюро розслідувань – пропонується збільшити чисельність на 2000 осіб, утворити нові підрозділи, дозволити всім працівникам носити зброю, включити ДБР у систему органів, які борються з організованою злочинністю, а також дозволити зберігати наркотики (як речові докази).

Для цього, які повідомляє Судово-юридична газета, зареєстрований проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань» № 5305 від 26.03.2021.

Необхідність збільшення чисельності пояснюється завеликим навантаження (упродовж 2020 року 105 кримінальних проваджень на слідчого) та необхідністю формування оперативних підрозділів в кожному теруправлінні ДБР, оскільки наразі слідчі ДБР вимушені звертатися до оперативних підрозділів СБУ та Національної поліції, що тягне за собою ризики витоку конфіденційної інформації та створення перешкод при здійсненні досудового розслідування.

На сьогодні зберігати, носити та використовувати вогнепальну зброю у Державному бюро розслідувань уповноважені лише працівники спеціального підрозділу фізичного захисту (на підставах і в порядку, передбачених Законом України «Про Національну поліцію»).

Однак спецпідрозділ через обмежену чисельність не в змозі забезпечити безпеку працівників ДБР під час проведення всіх слідчих дій та оперативно-розшукових заходів. Тому пропонується озброїти й інших осіб рядового та начальницького складу ДБР, які мають потребу у забезпеченні самозахисту, захисту інших учасників кримінального провадження.

Крім того, з огляду на те, що слідчі ДБР розслідують правопорушення у сфері обігу наркотиків та психотропних речовин, гостро постало питання щодо законодавчого урегулювання порядку зберігання ДБР такої особливої категорії речових доказів, як наркотичні засоби.

Адже трапляються непоодинокі випадки відмови уповноваженими на зберігання наркотиків органами, а саме СБУ, Національною поліцією, Державною митною службою, у прийнятті на зберігання вказаних речовин з посиланням на те, що законодавством не встановлений порядок їх зберігання у разі вилучення Державним бюро розслідувань.

На сьогодні утворені та функціонують сім територіальних управлінь (ТУ) ДБР які розташовані у містах Львові, Хмельницькому, Миколаєві, Мелітополі, Полтаві, Краматорську, Києві.

Кожне з ТУ ДБР поширює діяльність на декілька областей. При цьому відстань між окремими обласними центрами в межах діяльності одного ТУ ДБР може становити 150-200 км. Крім того, відсутність законодавчого закріплення розташування підрозділів ТУ в конкретних обласних центрах має негативний вплив на розгляд клопотань слідчих місцевими судами поза межами місця розташування (реєстрації) відповідного ТУ ДБР як юридичної особи.

Пропонується визначити зони відповідальності та утворити нові місцеві підрозділи ДБР:

  1. Територіальне управління, розташоване у місті Львові, що поширює свою діяльність на Волинську, Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Тернопільську області, з відокремленими підрозділами у містах Луцьк, Ужгород, Івано-Франківськ, Тернопіль;
  2. Теруправління у Хмельницькому, що поширює свою діяльність на Вінницьку, Житомирську, Рівненську, Хмельницьку, Чернівецьку області, з відокремленими підрозділами у містах Вінниця, Житомир, Рівне, Чернівці;
  3. Теруправління у Миколаєві, що поширює свою діяльність на Кіровоградську, Миколаївську, Одеську області, з відокремленими підрозділами у містах Кропивницький та Одеса;
  4. Теруправління у Запоріжжі, що поширює свою діяльність на Запорізьку, Херсонську області, Автономну Республіку Крим, місто Севастополь, з відокремленими підрозділами у містах Мелітополь та Херсон;
  5. Теруправління у Полтаві, що поширює свою діяльність на Дніпропетровську, Полтавську, Сумську, Харківську області, з відокремленими підрозділами у містах Дніпро, Суми, Харків;
  6. Теруправління у Краматорську, що поширює свою діяльність на Донецьку і Луганську області, з відокремленими підрозділами у містах Маріуполь та Сєвєродонецьк;
  7. Теруправління у Києві, що поширює свою діяльність на місто Київ, Київську, Черкаську та Чернігівську області, з відокремленими підрозділами у містах Черкаси та Чернігів.

Необхідність перенесення одного з теруправлінь ДБР з Мелітополя до Запоріжжя пояснюється неспроможністю Мелітопольського міськрайонного суду забезпечити належний фаховий розгляд клопотань ДБР щодо санкціонування процесуальних дій. Повідомляється, що у непоодиноких випадках судді остерігаються приймати об’єктивні рішення, які можуть стосуватися високопосадовців або правоохоронців вищої ланки.

Крім того, в місті Запоріжжі як обласному центрі знаходиться Запорізький апеляційний суд, в який досить часто в межах кримінальних проваджень звертаються слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі.

Також законопроєкт має врегулювати питання зарахування до стажу служби в ДБР часу військової служби та служби в правоохоронних та ряду інших органів.

До стажу служби в ДБР для осіб рядового і начальницького складу планують зараховувати:

  1. Службу в ДБР на посадах, що підлягають заміщенню особами рядового і начальницького складу, а також час роботи в ДБР на посадах слідчих, керівників слідчих та оперативних підрозділів з дня призначення на відповідну посаду;
  2. Службу в поліції на посадах, що заміщуються поліцейськими;
  3. Військову службу в Збройних Силах України, Державній прикордонній службі, Національній гвардії, Управлінні державної охорони, Цивільній обороні України, внутрішніх військах МВС України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Державній спеціальній службі транспорту, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації;
  4. Службу в органах внутрішніх справ України, органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Державній кримінально-виконавчій службі, Службі судової охорони;
  5. Час виконання депутатських повноважень із залишенням на військовій службі, службі в ДБР, органах внутрішніх справ, Нацполіції, ДССЗЗІ, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі, державній пожежній охороні, Службі судової охорони;
  6. Час роботи в органах прокуратури і суді осіб, які працювали на посадах суддів, прокурорів, слідчих;
  7. Дійсну військову службу у Радянській Армії та ВМФ, прикордонних, внутрішніх, залізничних військах, в органах державної безпеки та інших військових формуваннях колишнього СРСР, а також службу в органах внутрішніх справ колишнього СРСР.

Стаж служби в Державному бюро розслідувань для осіб рядового і начальницького складу буде давати право на встановлення особі рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань доплати за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки.