Три десятки танків за три місяці

Три десятки танків за три місяці

Київський бронетанковий завод передав Збройним Силам України другу в цьому році партію відремонтованих та модернізованих за державним оборонним замовленням танків Т-72.

Машини пройшли капітальний ремонт та часткову модернізацію. Роботи виконані з випередженням графіка, однак є проблеми з їх фінансуванням, повідомляє Укроборонпром.

Т-72 отримав потужніший двигун (840 к.с.), гусениці від танка Т-80, поліпшений захист, сучасну цифрову радіостанцію і супутникову навігаційної системи. Прилади нічного бачення танків оснастили електронно-оптичними перетворювачами третього покоління.

Якщо перша партія, передана київським заводом наприкінці лютого складалась з 5 танків, то цього разу передали три машини. Ще два танки Т-72 перебувають у роботі. Нагадаємо, що минулого року КБТЗ передав ЗСУ батальйон модернізованих Т-72.

Три десятки танків за три місяці

Загалом з початку 2021 року всі танкові заводи передали ЗС України близько 30 танків. Харківський бронетанковий завод передав 9 модернізованих танків Т-64БВ, ще «понад десять» танків Т-64 та Т-72 передав львівський завод.

Всі згадані танки передані ще за державним оборонним замовленням 2020 року. Укроборонпром очікує, що у ДОЗ-2021 вже будуть й «Оплоти», про що повідомив очільник концерну Юрій Гусев під час брифінгу на Київському бронетанковому заводі у лютому.

Раніше повідомлялось, що у січні 2021 року мали провести тестовий відстріл зразків броні оновленого танку БМ «Оплот». Також, станом на кінець грудня 2020 року, тривали стендові випробування двигуна 6ТД-2 і заводські випробування прицілу 1Г46М.

Вартість одного «Оплоту» на кінець 2020 року складала 150 млн грн (в 2017 – 120 млн). Переозброєння однієї бригади, за даними Генштабу, коштуватиме близько 15 млрд грн.