Берлін рухається до територіальної оборони

Автор: Яцек Раубо
Берлін рухається до територіальної оборони

У Німеччині запроваджують волонтерську військову службу. Добровольців-резервістів залучатимуть до боротьби зі стихійними лихами, пандемією та охорони об'єктів критичної інфраструктури, що вивільніть регулярних солдатів для бойових завдань.

Німеччина прагне зміцнити кадрові резерви армії, які борються з низкою проблем, що виникли внаслідок відмови від обов'язкової військової служби багато років тому. Для цього запускається пілотний проєкт волонтерської (добровільної) служби внутрішньої безпеки, як спроба виховати найбільш активних громадян та розширити діапазон волонтерства на благо держави.

Берлін має намір залучити нових громадян для збільшення потенціалу людських резервів Бундесверу призначених для внутрішньої безпеки.

В офіційному повідомленні Міноборони зазначено, що у рамках кампанії «Твій рік для Німеччини – добровільно на захист держави» (нім. Dein Jahr für Deutschland – Freiwillig im Heimatschutz) починаючи з другого кварталу цього року мають запропонувати нову форму добровільної військової служби.

На відміну від існуючих форм добровільної служби (т.зв. Freiwillige Dienst, до якої наразі залучено близько 9000 осіб), після проходження базової та спеціальної підготовки особу буде зараховано до резерву, а служба внутрішньої безпеки проходитиме в підрозділах Об'єднаних сил забезпечення ЗС Німеччини (Streitkräftebasis). Доброволець не зможе служити в оперативних частинах або відправитися, наприклад, у відрядження за кордон.

Передбачається, що Німеччина випробує проєкт «Твій рік для Німеччини», і його подальший розвиток буде залежати від досвіду, накопиченого в найближчі місяці. Цей вид добровільної військової служби в системі внутрішньої безпеки має поєднувати дійсну службу і перебування в кадровому резерві. За словами міністерки Аннеґрет Крамп-Карренбауер, Німеччина повинна стати більш стійкою до кризових ситуацій, щоб виконати свої зобов'язання в Європі.

Берлін рухається до територіальної оборони

Базовий військовий вишкіл новобранців повинен був початися 6 квітня. Він розрахована на три місяці. Далі фахова підготовка в Берліні, Дельменгорсті або Вільдфлеккені.

За даними німецького Міноборони на нову форму військової служби претендували 9000 осіб, з них 20% жінок. Проте для здобувачів відкрили всього 1000 місць, а процес відбору на службу тривав з середини минулого року. Як підкреслює Бундесвер, це можливість для найвідданіших людей, які хотіли б нести військову службу для загального блага.

Після семи місяців навчання новобранців закріплять за регіональними базами. Служитимуть вони загалом ще п'ять місяців, але цей термін може бути розподілений на шість років. І може включати допомогу в разі стихійних лих, пов'язаних зі снігопадами і повенями, або пандемією. Метою нової форми служби є, насамперед полегшення збройним силам виконання ряду завдань, які негативно впливають на їх підготовку та здатність діяти на міжнародному рівні. Це продемонструвала реакція на кризу COVID-19.

Берлін рухається до територіальної оборони

У рекламних роликах, що просувають вищезгаданий пілотний проєкт, можна побачити, що німці бачать необхідність у формуванні класичної військової обізнаності, включаючи «зелену» тактику в повному спорядженні та озброєнні. Також планується готувати цих людей для різної діяльності, наприклад, в галузі охорони здоров'я, з урахуванням, наприклад, дій по боротьбі з пандемією коронавирусу. Відзначається, що також можлива підготовка солдатів для захисту спеціалізованих об'єктів критичної інфраструктури або родовищ корисних копалин.

Аналогічне поєднання ми бачимо, наприклад, в масштабах поточної діяльності Національної гвардії США, а також польських Сил територіальної оборони. Також ми все більше усвідомлюємо можливість створення такого типу територіальних рішень з різноманітними завданнями в азійськи країнах, наприклад, в контексті Китайської Республіки на Тайвані.




Використані джерела:
Defence24