Конгрес-хол на місці навчального центру НАТО або як Львівська міська рада може позбавити Україну членства в Альянсі

Автор: Ігор Карпов
Конгрес-хол на місці навчального центру НАТО

Загострення на Сході України та нависаюча загроза вторгнення РФ на територію України під будь-яким приводом вкотре активізували розмови про членство нашої держави в НАТО як безальтернативу для нашої держави. Однак, як би активно Україна не просилась до Північноатлантичного альянсу – нам постійно дають одну і ту ж саму відповідь: “Спочатку реформи, потім – членство!”.

Із цим твердженням важко не погодитись, адже Альянс чекає від нас зрушення не лише у військовій, а й у цивільних сферах. Проте, військова – однозначно у пріоритеті... Але поки вся країна обговорює можливість повномасштабної війни з агресором, у Львові набирає обертів скандал пов’язаний з бажанням виселити військових правоохоронців з їх військових частин.

Проте при чому тут Альянс, міська влада Львова та військові? Про все – по порядку.

Мерія, музей, конгрес-хол...

2 квітня ц.р. прес-служба Львівської міської ради урочисто повідомила, що на засіданні виконавчого комітету міста було прийнято рішення про будівництво, у центрі Львова, на території, обмеженої вул. Городоцькою, вул. Т. Шевченка, вул. Ярослава Мудрого (військове містечко № 7) сучасного ділового кварталу. Також рішення передбачало проведення Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу, задля трансформації цієї території в інтересах міста та громади.

як Львівська міська  рада може позбавити Україну членства в Альянсі На карті позначена територія колишнього військового містечка №7 Міноборони (фото: zaxid.net)

Як зазначили у міській раді, Управління архітектури міста вже підготувало попередні ескізи, які будуть подавати на розгляд львівським, всеукраїнським та закордонним архітектурним експертам. За задумом працівників управління, цінна історична забудова, яка має дуже важливе значення для історії ЗУНР, а також інші важливі історичні елементи та будівель будуть збережені. А територія, яка не використовується, буде перетворена на парк в центрі міста.

як Львівська міська  рада може позбавити Україну членства в Альянсі
Ескіз розвитку території військового містечка, який напрацювало управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради (фото: zaxid.net)

Також, на засіданні виконавчого комітету головний архітектор Львова Антон Коломєйцев повідомив, що “у міської ради є ідея облаштувати на території військового містечка громадські простори”, а саме побудувати на її території конгрес-хол, івент-хол, музейний комплекс, а також, щоб “наситити цей комплекс наситити діловою, адміністративною функцією”. При цьому, в баченні міської ради Львова та профільного управління ця територія вважається “занедбаною”, “колишньою” та такою, яка потребує “ренновації та інтеграції до культурної атмосфери Львова”.

При цьому, раніше міський голова Львова Андрій Садовий анонсував, що на території військового містечка позаду церкви Анни збудують нову будівлю мерії. Зараз він також підтвердив намір облаштувати нову адміністративну будівлю міської ради. Також, за задумом мера міста, на території військових Садовий планує збудувати музей для експонатів Львівського національного університету ім. І. Франка з науковою лабораторією.

“Ми однозначно потребуємо великого виставкового простору для львівських музеїв, ми потребуємо великого конгрес-центру, який паралельно може виконувати функцію філармонії. Ми плануємо тут будувати будівлю, яка буде мати адміністративне значення для міста Львови, для міської влади. Ми проговорювали з ректором Львівського університету будівництво окремої будівлі, куди можна буде перемістити експонати з музею з колекцій університету”, – розповідав Садовий.

Однак, не так все однозначно, як бачить ситуацію міська влада Львова...

Навчальний центр “натівського масштабу”

Військове містечко №7, яке у Львівській міській раді називають “колишнім”, “занедбаним” та таким, що “потребує ренновації” по факту є територією Міністерства оборони України на якій розміщується три військові частини Військової служби правопорядку ЗС України (далі – ВСП). Зараз на території військового містечка, яке Львівська міська рада хоче забрати у Міністерства оборони України, розміщується Західне територіальне управління ВСП, підрозділ спецназу Західного територіального управління ВСП та 25-й навчальний центр ВСП. Загалом, на цій території проходять службу майже 600 військовослужбовців.

Завданнями Західного територіального управління ВСП та його підрозділу спецназу є забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців Збройних Сил України; захист життя, здоров’я, законних інтересів військовослужбовців, військовозобов’язаних; виявлення, припинення корупційних правопорушень, вчинених військовими посадовими особами Збройних Сил України; здійснення провадження у справах про адміністративні корупційні правопорушення; захисту майна Збройних Сил України від розкрадання та інших протиправних посягань, а також участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам на військових об’єктах.

Проте 25-й навчальний центр ВСП – це підрозділ, без перебільшення, “натівського” масштабу. Починаючи з 2018 р. навчальний центр здійснює підготовку фахівців військової поліції за стандартами та спільно з інструкторами НАТО, які після пройдених курсів успішно виконують завдання за призначенням, у тому числі – і у зоні АТО, ООС. За незначний час існування, військовослужбовцями проведена велика робота, щодо відновлення фондів, підготовки та обладнання навчальних класів, приміщень для підготовки, проживання курсантів та розміщення інструкторсько-викладацького складу на території військового містечка, яке міська рада Львова вважає занедбаним. Аби територія, яку сьогодні займають підрозділи ВСП могли використовувати за призначенням, свого часу, з державного бюджету витрачено понад 68,5 млн грн. Залучено спонсорську допомогу у розмірі 2,6 млн грн.

як Львівська міська  рада може позбавити Україну членства в Альянсі Практичне відпрацювання навичок слухачами навчального центру ВСП

Вклали в розвиток військового містечка і партнери України з НАТО, які сьогодні здійснюють підготовку українських військових правоохоронців. Зокрема, країнами НАТО (Канадою, Великобританією, Литвою, Естонією, Бельгією, Італією, Польщею та Королівством Данією) в розвиток інфраструктури, матеріальної та навчальної бази, що створена на території військового містечка було інвестовано близько 70 млн грн. Непогано, як для занедбаної території, яка потребує ренновації!

Інструктори з цих країн сьогодні на постійній основі проживають у Львові та готують наших військових за програмами військових правоохоронців країн Альянсу. Також навчальний центр ВСП співпрацює з центром досконалості Військової поліції НАТО, та активно приймає участь у проведені спільних заходів. А у 2020 р. навчальний центр розпочав підготовку до сертифікації навчального центру як партнерський навчальний центр НАТО. Триває робота щодо розроблення курсу підготовки для військовослужбовців країн НАТО.

як Львівська міська  рада може позбавити Україну членства в Альянсі

А тепер увага!!! З 2022 р. вперше за часи існування Збройних Сил України, у 25 навчальному центрі ВСП, сплановано навчання військовослужбовців країн НАТО, що в свою чергу, також, передбачає залучення іноземних інвестицій та підняття іміджу держави на світовому рівні. Тобто, військовослужбовці з країн НАТО, куди ми так прагнемо, приїдуть до Львова навчатись на базі навчального центру ВСП, у який вкладено чимало коштів, з метою набуття навичок та умінь, які їм знадобляться у себе в дома. І такі навчання з 2022 р. будуть проводитись на регулярній основі!

Погодьтесь, після такого важко повірити у рятівну місію Львівської міської ради, яка хоче облаштувати парк чи конгрес-хол на території, яка невдовзі буде сертифікована НАТО та визнана такою, що відповідає найкращим світовим стандартам підготовки військових правоохоронців. Та й пояснити канадцям чи прибалтам, що територія, у яку вони вклали кошти “потребує інтеграції до культурної атмосфери Львова” буде неможливо. Принаймні це робитимуть не міський голова Львова чи представники Управління архітектури міста, як мінімум – представники Міністерства оборони України та Міністерства закордонних справ, куди наші партнери звернуться за роз’ясненням.

Поновлене право оборонного відомства

Говорити можна багато, але що про це питання думають правоохоронні органи?

Днями, ясність внесла спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Західного регіону. І виявилось, що цю справу прокуратура відслідковує вже давно.

Як зазначили представники прокуратури в коментарі інформаційному агентству Міністерства оборони України “АрміяInform”, наприкінці травня 2016 р. Львівський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов першого заступника військового прокурора Західного регіону України, заявленого в інтересах держави – Міністерства оборони України та Квартирно-експлуатаційного відділу міста Львова. Своїм рішенням суд визнав протиправною і скасував ухвалу Львівської міської ради від 1 жовтня 2015 р., якою незаконно надано згоду на прийняття у власність територіальної громади міста Львова окремих будівель та земельних ділянок, що відносяться до земель оборони. Йдеться про територію військового містечка № 7 на вул. Ярослава Мудрого, а це – ділянка площею у 9 га.

З-поміж іншого, орган місцевого самоврядування також передав громаді Львова земельну ділянку площею 0,71 га військового містечка № 1 на вул. Княгині Ольги, 1-5, а також частини фондів військового містечка № 58 на вул. Авіаційній, 1 – це дві земельні ділянки площею 4,9139 та 1,7966 га відповідно. Ця ухвала міськради була винесена з перевищенням повноважень та з порушенням вимог законодавства, а тому визнана судом, за вчасного та принципового реагування прокуратури, протиправною. Тож, права оборонного відомства на вказані території було поновлено.

Також, як наголосили представники військової Феміди військовим кореспондентам, зацікавленість окремих осіб на забудову колишньої території військового містечка № 7, що розташоване позаду церкви святої Анни, була і буде перебувати під пильним контролем прокуратури. Журналісти Львівського офісу “АрміяInform” неодноразово намагались отримати роз’яснення від очільника міста Львова Андрія Садового, проте відповідей ні від мера, ні від посадових осіб міськвиконкому так і не надійшло. А тому, оголошення архітектурного конкурсу, за цих обставин виглядає досить дивним і не зрозумілим. Адже судове рішення винесене на користь держави та Міністерства оборони, і на що розраховує Львівська міська рада оголошуючи архітектурний конкурс – не зрозуміло. Але, як кажуть, диму без вогню не буває. І, вочевидь, у міської ради Львова є підстави для такого кроку. Проте, які?

Про наслідки...

Як нещодавно наголосив Міністр оборони України Андрій Таран, першочерговим пріоритетом українського політичного керівництва є отримання Плану дії щодо членства (ПДЧ) в Північноатлантичному альянсі (НАТО) вже цьогоріч. На думку очільника українського міністерства оборони, найбільш переконливим і дієвим механізмом донесення до Москви позиції міжнародної спільноти є “прискорення виконання рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо нашого членства в Альянсі”.

“Євроатлантична інтеграція є запорукою суверенітету і територіальної цілісності України. Від такого рішення виграють як Україна, так і НАТО”, - заявив міністр оборони.

З твердженням Міністра оборони України – важко не погодитись. Адже саме завдяки, поступальним крокам, які здійснює оборонне відомство та країна загалом – ми поступово наближаємось до омріяного членства. Попереду – багато роботи, але чимало вже зроблено. І одним із таких досягнень, є навчальний центр ВСП (у майбутньому – Військової поліції), який вже відповідає стандартам Альянсу.

Та якщо, на території військового містечка №7 все ж буде збудоване конгрес-хол та облаштовано парк – це не залишиться без уваги країн НАТО. Принаймні, підтримку Канади, Литви, Латвії та Польщі, які займаються створенням Військової поліції ЗС України буде втрачено на завжди. Як і втрачено їх голоси, які вони вже готові віддати за надання нам ПДЧ цьогоріч та членства у майбутньому. Саме цього намагається усіма силами досягти РФ, і як виявилось – Львівська міська рада...

Ігор Карпов, Київ


Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.