Монополіст отримав ще один підряд на харчування ЗСУ

Компанія-монополіст отримала ще один підряд на харчування ЗСУ на 640 млн

ТОВ «Військсервіс-Волонтер», яке фактично монополізувало ринок харчування армії, отримало ще один підряд вартістю майже 640 млн грн. При цьому його пропозиція була найдорожчою і перевищувала пропозицію конкурентів на 28 млн грн.

Після того як днями Верховна Рада рекомендувала звільнити заступника міністра оборони Ігоря Халімона через монополізацію ринку харчування ЗСУ недобросовісним постачальником, з'ясувалося, що компанія ТОВ «Військсервіс-Волонтер» у квітні отримала ще один підряд вартістю майже 640 млн. Про це йдеться на порталі «Прозорро», пише Цензор.НЕТ.

Реагуючи на заяви депутатів про те що з вини Міноборони ринок харчування в армії монополізований на 90%, Халімон заявив, що це питання компетенції Антимонопольного комітету, але Міноборони пропонує одним зs шляхів вирішення цієї ситуації — відміну торгів, що відбулися, і початок нової тендерної процедури.

Однак замість виконання рішення суду і розірвання договорів з компанією-монополістом, яка, за повідомленнями ЗМІ, завозить на фронт гнилі продукти і не довозить військовим 20-30% від замовлень, Міноборони уклало з нею черговий контракт.

Закупівля відбувалася нібито «за переговорною процедурою», хоча інші компанії-учасники стверджують, що на засідання тендерного комітету їх навіть не запросили. Цінова пропозиція «Військсервісу» була найдорожчою і перевищувала пропозицію конкурентів на 28 млн грн.

Компанія-монополіст отримала ще один підряд на харчування ЗСУ на 640 млн

Таким чином, «Військсервіс-Волонтер» збільшив частку своєї монополії на ринку харчування ЗСУ, і наразі фактичне все харчування армії залежить від одного постачальника. За даними волонтерів, монополіст не має власних потужностей, завозить на фронт гнилі продукти і переморожене м'ясо, а військові отримують погрози від керівництва Міноборони через відмову приймати в цього постачальника непридатну до вживання їжу.

військові отримують погрози від керівництва Міноборони через відмову приймати в цього постачальника непридатну до вживання їжу

Нагадаємо, що у Верховній Раді заявили, що від військових надходить велика кількість скарг на якість харчування, а також щодо невиконання зобов'язань постачальниками та на ігнорування цієї проблеми зі сторони Міністерства оборона України.

військові отримують погрози від керівництва Міноборони через відмову приймати в цього постачальника непридатну до вживання їжу

При цьому погіршення якості харчування в Збройних Силах України визнав навіть головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, за словами якого ситуацію дуже складно виправити, оскільки вона пронизана корупційними ризиками.