Треба все рахувати по новому – міністерка соцполітики заявила про проблеми з перерахунком військових пенсій

гроші

В Україні виникли проблеми з перерахунком пенсій для колишніх військовослужбовців. Програма підвищення пенсій для відставних військових потребує виправлення.

Про це заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в етері телеканалу «Україна 24», повідомляє Слово і Діло.

Питання пенсійного забезпечення військовослужбовців – це проблема. У законі є чітка норма, що як тільки підвищиться грошове забезпечення чинним військовим, повинна підвищуватися пенсія колишнім військовим. Що було зроблено у 2018 році: взяли за 16-й і 17-й рік суму, яку повинні були надати, і дали її у розстрочку на кілька років

Через це, за словами Лазебної, потрібно заново робити всі розрахунки.

Зараз, коли кажуть, що зроблені перерахунки пенсій військовим... Нічого не зроблено – потрібно сідати, розбиратися, писати закон і виправляти ситуацію. Але це дуже дорога програма. Але в країні війна, і потрібно показувати правду, де несправедливо були позбавлені... І потрібно закладати в бюджеті, щоб виконувався закон



Нагадаємо, що в 2018 році Міністерство соціальної політики намагалося провести реформу пенсійного забезпечення військових та підготовило відповідний законопроєкт, головною ідею якого було розірвання зв’язку між військовими пенсіями та грошовим забезпеченням діючих військовослужбовців для перерахунку пенсій.

Також нагадаємо, що 3 березня 2021 року Верховний Суд постановив, що пенсія за вислугу років має бути призначена особі, в якої вистачає календарної вислуги, водночас пільгової вислуги достатньо. Проте якщо хтось зрадів цьому рішенню то зарано, отримати таку пенсію буде дуже не просто. Чому читайте у нашому матеріалі: «Держава зробить усе щоб не платити пенсію за пільговою вислугою».



Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»