Міноборони закупить 220 тисяч пар нових літніх берців

Міноборони закупить 220 тисяч пар нових літніх берців

За інформацією командування Сил логістики ЗС України цього року заплановано закупити понад 220 тисяч пар літніх черевиків нового зразка.

Про це АрміяInform розповів тимчасовий виконувач обов’язків начальника Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України підполковник Роман Козулін

— Ми розробили зручне взуття на заміну літнім берцям. Торік фахівці нашого управління врахували всі зауваження, які надходили з військ під час тестового носіння, створили всі специфікації. Наші військові здійснювали в цьому взутті навчально-тренувальні заходи. Тож, для цього взуття немає конкретного обмеження в носінні. Вони підійдуть для військових як штабів, так і в польових умовах літнього періоду, – сказав Роман Козулін.

Зауважимо, що це не перший подібний анонс. Про завершення випробувань та підготовку до виробництва першої промислової партії ГУ РСМЗ повідомляло ще у 2018 році. Згодом вони ж у серпні 2020 року відзвітувались про понад два роки випробувань, врахування зауважень і повідомили, що нарешті нові літні берці невдовзі мають надійти на склади військових частин.

Нагадаємо, що у вересні 2018 року команда Ukrainian Military Pages писала, про те, що компанією «Талан» розроблену нову модель літнього польового взуття для військових, яка на той час вже проходила випробування, зокрема й в зоні проведення ООС.

фото нових літніх берців Талан для ЗСУ
Перший варіант 2018 року. Фото: Талан

На фото ви можете побачити як ця модель виглядала тоді, у 2018 році. Нові літні берці отримали зовсім інший, незвичний дизайн, стали легші за звичайні, теж з мембраною GORE-TEX®, але вже з новою італійською колодкою, а також іншою підошвою, що виготовлена з гуми, та має проміжний шар – поліуретан, вперше компанією «Талан» була застосована система Move Light, яка сприймає та гасить навантаження при ходьбі.


За два роки вдосконалення дослідних партій й випробувань новим літнім «таланам» посилили район гомілкостопу шляхом використання термопластичних матеріалів та зменшили товщину шкіри (з 2 - 2,2 до 1,3 мм). Люверси замінили на стрічку. Зовні взуття дубльоване поліуретаном – шестигранними стільниками правильної форми, що мають властивість самоочищення. Якщо в них потрапляє бруд, то при ходьбі й згинанні виробу стільники його витісняють. Цей захисний елемент практичний, тому фахівці запевняють: тріскатись він не буде.

Міноборони закупить 220 тисяч пар нових літніх берців

Також у першій дослідній партії не було захисних елементів передньої та задньої частин. Тестова носка показала, що черевик у цих ділянках потріскався. Тому в оновленій версії черевиків додали захисні елементи у цих місцях, які як й ходовий шар будуть зеленого кольору.



Міноборони закупить 220 тисяч пар нових літніх берців

Нагадаємо, що 12 листопада 2020 року, під час отримання частини хабаря в 400 000 грн, було затримано начальника відділу Головного управління розвитку речового майна Збройних Сил України полковника Ігоря Непоту, який вимагав та отримував хабарі за зміну технічних умов на виготовлення елементів військової форми під конкретних виробників.