Морська піхота США запустила NSM з безпілотного JLTV

Автор: Ганна Марко
Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System (NMESIS)

Raytheon Missiles & Defense та Корпус морської піхоти США успішно випробували нову берегову ракетну систему Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System (NMESIS).

NMESIS (читається як nemesis – відплата) поєднує протикорабельну ракету Naval Strike Missile (NSM) з дистанційно керованою пусковою установкою (Remotely Operated Ground Unit for Expeditionar, або ROGUE), виробництва компанії Oshkosh Defense.

За повідомленням пресслужби компанії Raytheon, в результаті першого випробування ракета NSM, запущена з мобільної сухопутної платформи успішно вразила надводну мету в море.

Очікується, що насамперед систему будуть застосовувати в Азійсько-тихоокеанському регіоні для протистояння китайському флоту (ВМФ НВАК). Відповідно до нової доктрини КМП, морпіхи використовуватимуть NMESIS для підтримки ВМС США, вражаючи ворожі кораблі з берега.

Нагадаємо, що Корпус морської піхоти США очікує 10-річна радикальна реформа – втрата всіх танків, більшої частини ствольної артилерії та частини авіації на користь мобільних протикорабельних комплексів, РСЗВ та морських безпілотних систем.

Генерал-комендант КМП Девід Бергер, сподівається, що гроші, заощаджені внаслідок скорочення особового складу, танків, зменшенні авіаційних ескадрилій тощо, будуть витрачені на переозброєння, щоб втілити його бачення Корпусу. В основі плану Бергера створення військово-морських експедиційних підрозділів, чиєю місією буде протистояння ВМФ НВАК.

На відміну від інших видів військ США, КМП не очікує, що зможе проводити широкомасштабні операції протистояння і планує вести боротьбу майже виключно у зоні ураження зброєю потенційного противника, що потребує переформатування та переозброєння.

Нові «прибережні полки» – Marine Littoral Regiments (MLR) невеликими мобільними групами у 50 - 100 морпіхів висаджуватимуться на острови Південнокитайського та Східнокитайського морів. Озброєні протикорабельними ракетами, авіаційними, наземними, надводними та підводними безпілотниками, морпіхи націляться на китайські військові кораблі, перш ті вийдуть у відкритий океан, а також даватимуть цілевказання для ракетних ударів ВПС та ВМС.

Крім того, КМП тепер робитиме ставку на «розумних автономних морпіхів», а не «бездумних виконавців наказів», для чого в програму підготовки вже внесено зміни. Морпіхи мають вміти діяти самостійно, без тотального контролю штабів і командирів.