Франція розкрила деталі проєкту перспективного авіаносця

Автор: Ганна Марко
Франція розкрила деталі проєкту перспективного авіаносця

Міністерство оборони Франції оприлюднило більше деталей щодо програми будівництва авіаносця нового покоління Porte-Avions de Nouvelle Génération (PANG).

Як повідомляє Jane's, збирання корпусу буде проводитися блоками на корабельні Chantiers de l'Atlantique в Сен-Назер з 2031 по 2034 роки. До 2036 року корабель добудовуватимуть на воді. Випробування планують проводити на базі французьких ВМС Валь-де-Рей у Нормандії.

Оскільки авіаносець для запуску літаків планується оснастити американською електромагнітною катапультою типу EMALS, палубна версія винищувача «Рафаль-М» до 2030 року пройде випробування на сумісність з цією системою на полігоні General Atomics в Лейкхерсті (штат Нью-Джерсі, США).

70 000-тонний авіаносець забезпечуватиме до 60 бойових вильотів на день і матиме тижневий запас боєприпасів для високоінтенсивних операцій. Крім винищувачів на борту розмістять до шести розвідувальних гелікоптерів і два літаки дальнього радіолокаційного виявлення та управління E-2D. Згодом планується поповнити авіакрило безпілотними веденими літаками.

До 2033 року кількість екіпажу становитиме 300 осіб, а в підсумку – 1100. Крім того, PANG вміщатиме 800 осіб льотного, командного та технічного персоналу авіагрупи.

У грудні 2020 року президент Франції Емманюель Макрон офіційно підтвердив, що новий авіаносець отримає ядерну енергетичну установку.

Розробкою і будівництвом авіаносця займається спільне підприємство Naval Group і Chantiers de l'Atlantique (раніше – STX France). Введення корабля до строю очікується у 2038 році, коли флагман французьких ВМС – авіаносець «Шарль де Голль» мають вивести з експлуатації через закінчення терміну служби.