ЗСУ отримали рухомий командний пункт – трансформер

Автор: Олексій Махно
ЗСУ отримали рухомий командний пункт – трансформер

Мобільний командний пункт розміщений у контейнері перемінного об'єму може використовуватись як на автомобільному шасі, так і без нього.

Автомобіль КрАЗ-260 із контейнером перемінного об’єму (КПО) отримала одна з військових частин Головного командного центру Збройних Сил України.

КПО призначений для цілодобового забезпечення роботи особового складу пунктів управління стратегічного і оперативного рівнів у польових умовах незалежно від пори року. Забезпечує підвищення оперативності, стійкості і безперервності управління військами, розміщення і використання засобів зв'язку, автоматизації та іншого обладнання.

ЗСУ отримали рукхомий командний пункт нового зразка

Контейнер включає пристрої самостійного завантаження (розвантаження) контейнера, до 15 робочих місць, системи життєзабезпечення та комплект складних меблів із міцного та вологостійкого матеріалу.

Нагадаємо, що про командно-штабну машину, що має конструкцію трансформера, яку створила вітчизняна приватна компанія для Міністерства оборони України стало відомо ще у 2019 році.

Складові частини контейнеру розкладаються в ширину праворуч і ліворуч від основного кузова й встановлюються на опори. Залежно від ситуації, розкладання частин кузову можна виконати як гідравлічним, так і механічним способом. Стіни всередині обшиті сендвіч-панелями, що значно поліпшує теплоізоляційні властивості.

В Україні створили командно-штабного трансформера В Україні створили командно-штабного трансформера
В Україні створили командно-штабного трансформера В Україні створили командно-штабного трансформера

Машина має стаціонарні системи життєзабезпечення: обігрівач, кондиціонер, фільтровентиляційну установку, телекомунікаційне обладнання (дає змогу швидко розгорнути локальну мережу зв’язку), а також генератор і акумулятор. Завдяки цьому вона здатна працювати не лише від промислової мережі. У разі її виходу з ладу – від акумулятора (мінімум дві години), а якщо вичерпається і його ресурс – запускається дизель-генератор.

У 2019 році нову КШМ з кузовом змінного об’єму (на базі Богдан-63172) перевірили фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки (ДНДІ ВС ОВТ).

Крім того, у 2020 році повідомлялось про визначальні відомчі випробування штабної машини вже із причепом, які також проводилися ДНДІ ВС ОВТ.

ЗСУ отримали рукхомий командний пункт нового зразка

Штабний комплекс, що випробовувався, складається з двох однотипних модулів: власне штабної машини, із 8 робочими місцями, обладнаних локальною обчислювальною мережею з можливістю підключення ліній зв’язку різних типів, та штабного причепу, який обладнано місцями відпочинку на 8 осіб та елементами санітарно-побутового обслуговування.

Обидва модулі можуть розміщуватися на автомобільному шасі та на ґрунті.