«Горлиця-2»: «Антонов» розробляє аналог Bayraktar TB2

Антонов розробляє аналог Bayraktar TB2

ДП «Антонов» в ініціативному порядку створює оперативно-тактичний ударно-розвідувальний дрон «Горлиця-2» – аналог турецького Bayraktar TB2 і конкурент «Соколу-300» від КБ «Луч».

Безпілотний авіаційний комплекс (БпАК) «Горлиця-2» практично повністю виконуватиме ті ж самі функції, що й турецький аналог, за виключенням однієї – утричі менший час баражування в повітрі, який складає 8 годин. Про це розповів директор з програм безпілотних авіаційних комплексів та їхніх модифікацій ДП «Антонов» Микола Воробйов в інтерв'ю АрміяInform.

Безпосередньо на ДП «Антонов» виготовлятимуть платформу, яка складатиметься з фюзеляжу, крила, оперення, шасі та двигуна – АІ-450, що серійно виготовляється ДП «Івченко-Прогрес».

Для наповнення платформи бортовим та наземним радіоелектронним обладнанням, таким як: пілотажно-навігаційне, розвідувальне, ударне тощо, залучать профільні підприємства.

На першому етапі «Антонов» разом із підприємствами-кооперантами розробляють ескізний проєкт та представляють його потенційному замовнику та інвестору. У разі його схвалення перейдуть до наступного етапу: підготовки робочих креслень та виготовлення прототипів для наземних та льотних випробувань.

Очікувані тактико-технічні характеристики (ТТХ) БпАК «Горлиця-2»

Злітна маса, кг – 250 - 300
Корисне навантаження, кг – 65
Тактичний радіус дії, км – 150
Тривалість ведення повітряної розвідки, год – не менше ніж 8
Робоча висота ведення розвідки, м 1800 – 2400
Крейсерська швидкість польоту, км/год – 150 – 180

Це вже не перша спроба ДП «Антонов». Нагадаємо, що у серпні 2016 року, ДП «Антонов» представило макет розвідувального безпілотного літального апарату (БпЛА) «Горлиця». А у листопаді 2017 року відбувся його перший демонстраційний політ.

Виробник декларує, що безпілотник «Горлиця-1» спроможний здійснювати 7-годинний безперервний політ, працювати на висоті до 5000 метрів, має тактичний радіус дії до 150 км та дальність польоту до 1050 км. Літальний апарат здатен розвивати швидкість до 230 км/год та має корисне навантаження до 50 кг.

Горлиця-1

Водночас в Україні вже розробляється інший ударний безпілотник.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року ДККБ «Луч» презентувало макет ударного дрона «Сокіл-300», який розробляли впродовж останніх 1,5 років. Завершити розробку та випробування планують за 1,5 роки.

Завдяки використанню вже апробованих рішень вартість програми створення БпАК та проєктно-конструкторські роботи оцінюються у приблизно 150 мільйонів гривень.

БпЛА оснащується вітчизняною оптико-електронною станцією, і може використовувати декілька типів двигунів: вітчизняні АІ-450Т2 та МС-500В-05С/СЕ, або іноземні – Rotax 914.

Очікується, що «Сокіл-300» зможе перебувати у повітрі 3 - 5 годин із вітчизняними двигунами (МС-500В-05С/СЕ та АІ-450Т2 відповідно) або 26 годин із Rotax 914, матиме бойовий радіус 150 км, висоту польоту 10-12 км та нестиме до 300 кг корисного навантаження.