КБ «Луч» презентувало ударний безпілотник «Сокіл-300»

КБ Луч презентувало ударний безпілотник Сокіл-300

ДККБ «Луч», сьогодні, 6 листопада, презентувало макет ударного дрона, який мали показати на XVI Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека-2020» у жовтні.

Презентація відбулась у приміщенні ДП «Жулянський машинобудівний завод «ВІЗАР», повідомляє Український мілітарний портал.

Вітчизняний ударний безпілотний літальний апарат (БпЛА) розробляли впродовж останніх 1,5 років. Вартість одного такого дрону оцінюється у 45,6 млн гривень. За умови серійного виробництва ціна може бути зменшена на 30-40%.

КБ Луч презентувало ударний безпілотник Сокіл-300 фото: Український мілітарний портал

БпЛА оснащується вітчизняною оптико-електронною станцією, і може використовувати декілька типів двигунів: вітчизняні АІ-450Т2 та МС-500В-05С/СЕ, або іноземні – Rotax 914.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) БпЛА «Сокіл-300»
Характеристики Двигун
АІ-450Т2 МС-500В-05С/СЕ Rotax 914
Маса («пустого») літального апарату, кг 535 530 420
Максимальна злітна маса, кг 1225 1220 1130
Маса корисного навантаження, кг: 300
Розмах крил, м: 14
Довжина, м: 8,57
Максимальна швидкість, км/год 580 466 210
Крейсерська швидкість, км/год 335 275 150
Час польоту, год 5 3 26
Дальність польоту, км 1300 1000 3300
Радіус польоту:
• при прямому радіозв’язку, км: 150
• при використанні радіоретранслятора, км: 300
Висота польоту, км: 10-12

Керується БпЛА інерційним блоком з лазерними гіроскопами розробленим Казенним підприємством спеціального приладобудування «Арсенал» (IHS+GPS+карта місцевості). Комплекс оснащений автоматичною лазерною системою посадки та заводозахищеним радіозв'язком.

Ударний БпЛА «Сокіл-300» оснащується вітчизняною оптико-електронною станцією ОПСН-І від ДП «Ізюмський приладобудівний завод».

оптико-електронна станція ОПСН-І Оптико-електронна станція ОПСН-І. Фото: Український мілітарний портал

Оптико-прицільна станція ОПСН-І призначена для візуального телеспостереження, вибору і супроводу цілі навідником (оператором), визначення дальності до цілі, формування на програмній відстані лазерного інформаційного поля управління протитанковою ракетою.

Озброєння – керовані ракети (на презентації їх було 8 одиниць) типу РК-2П, Р2-М та РК-10 з радіусом дії до 10 км.

КБ Луч презентувало ударний безпілотник Сокіл-300 Транспортно-пускові контейнери. Фото: Український мілітарний портал

КБ Луч презентувало ударний безпілотник Сокіл-300 Керована ракета Р-2П. фото: Український мілітарний портал

«Сокіл-300» планується оснащувати радіотехнічним обладнанням: малогабаритною бортовою радіолокаційною станцією та радіолокатором з синтезованою апертурою.

КБ Луч презентувало ударний безпілотник Сокіл-300 Малогабаритна бортова РЛС для БПЛА «Сокіл-300». Фото: Український мілтарний портал

Радіолокаційна станція з синтезованою апертурою (англ. Synthetic-aperture radar) від компанії «Радіонікс» здатен сканувати землю на висоті у 5 км з точністю у 30х30 см, що дозволить здійснювати цифрове картографування місцевості й веденні розвідки навіть через хмари.

КБ Луч презентувало ударний безпілотник Сокіл-300 Радіолокатор з синтезованою апертурою для БПЛА «Сокіл-300». Фото: Український мілітарний портал

Керування безпілотним літальним апаратом здійснюється з мобільного пункту управління, що уніфікований з пунктом управління ракетного комплексу РК-360 МЦ «Нептун», якій був розроблений одеською компанією «Телекарт-прилад», та розміщується на шасі вантажного автомобіля, марка якого визначається замовником.

Макет виготовлено КБ «Віраж» Національного авіаційного університету за три місяці, тактико-технічне завдання від Міністерства оборони України на сьогодні відсутнє.

КБ Луч презентувало ударний безпілотник Сокіл-300 фото: Український мілітарний портал

Нагадаємо, що раніше генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов зазначав, що КБ вже практично відпрацьовано всі складові частини безпілотника у складі інших виробів – зокрема оптико-прицільної станції вертолітного протитанкового комплексу та протикорабельної ракети Р-360 «Нептун», і тепер залишись їх просто з'єднати в іншому літальному апараті.

На разі проводилися випробовування окремих систем «Сокіл-300».

«Прийняти на озброєння такий літак (БпЛА) реально на протязі півтора року, – вважає генеральний конструктор. – Розпочати літати за дев'ять місяців, і ще 8-9 місяців на всі випробувальні роботи та доопрацювання».

При цьому Олег Коростельов заявив, що КБ «Луч» готове профінансувати з власних обігових коштів створення першого дослідного зразка, якщо програма створення безпілотного авіаційного комплекск буде включена до Державного оборонного замовлення.

Завдяки використанню вже опробованих рішень вартість програми створення БпАК та проєктно-конструкторські роботи оцінюються у приблизно 150 мільонів гривень.