Нова «гібридна» система харчування армії дає збої

Нова гібридна система харчування армії дає збої

Система харчування введена новим керівництвом Міноборони і ЗСУ у 2020 році, коли компанії-аутсорсери й поставляють продукти й готують їжу, дає збої через відсутність досвіду реалізації таких договорів.

Про це на брифінгу в Укрінформі розповів т.в.о. директора Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Костянтин Ступак.

Враховуючи відсутність досвіду реалізації договорів, що включають одночасно надання послуг з харчування та постачання харчових продуктів за розширеним асортиментом продуктів при безпосередньому наданні послуг, виникають випадки неоднакового трактування положень договорів, виявлено невідповідність частини організаційних процедур, передбачених договорами, реальним вимогам Міноборони

Також, за його словами, є затримка в оплаті за надані послуги через плутанину у паперах – у зв’язку з поєднанням послуг з харчування та постачання продуктів є складнощі у веденні бухгалтерського обліку наданих послуг та їх оприбуткування.

Ще однією проблемою пан Ступак назвав оновлення харчових продуктів, що зберігаються на складах Міноборони. Проте, за його словами, до договорів уже внесли потрібні зміни і непорушні запаси продовольства оновлюються надавачами послуг відповідно до договорів.



Нагадаємо, що систему харчування ЗСУ було змінено урядовою постановою від 21 жовтня 2020 року № 1042, яка дозволила крім закупівлі продуктів за Каталогом, здійснювати закупівлю послуги харчування в компаній аутсорсерів.

Таким чином була змінена система, яка поетапно впроваджувалась із 2015 року коли продукти закуповувались за Каталогом, а їжу готували штатні кухарі. Вона мала замінити систему аутсорсу, що існувала з 2008 року і супроводжувалась цілою низкою серйозних проблем:

Корупційні скандали навколо торгів, великі лоти, які включали десятки військових частин у кількох областях, що в сукупності дозволяло поділити ринок між кількома обраними постачальниками послуг, слабка система контролю, як наслідок закупівля продуктів низької якості, грубі порушення умов їх зберігання, незадовільна якість приготування їжі.

Передані у розпорядження приватним фірмам фонди та обладнання належним чином не обслуговувались та приходили у занедбаний стан, плюс борги за комунальні послуги, адже підприємці намагалися мінімізувати витрати та отримати максимально можливий прибуток за умови невеликої ціни послуги на одного військового.

Система введена у жовтні 2020 року така собі комбінація нової та старої системи.

Нагадаємо, що наразі майже всю армію готує одна компанія – ТОВ «Військсервіс-Волонтер».