Могилянка готує для Міноборони лідерів нового типу

Могилянка готує для Міноборони лідерів новго типу

Сьогодні завершився перший рівень спеціальної стратегічної програми для Міноборони від Києво-Могилянської бізнес-школи. Навчання пройшли 35 керівників і заступників з директоратів Міністерства та головних управлінь Генерального штабу Збройних Сил України.

Впродовж 6 місяців учасники працювали над створенням та впровадженням бізнес-моделей, навчались формуванню політик та урядуванню, опановували управління людським капіталом та продуктивністю, а також вивчали особливості взаємодії з великою кількістю інших стейкхолдерів у секторі безпеки та оборони.

«За пів року учасники програми разом зробили велику державницьку справу. Усі вони виходять звідси лідерам нового типу, озброєними принципами екосистемної взаємодії, здатні розробляти системні рішення, забезпечити ефективне впровадження нової інтегрованої оборонної моделі та трансформацію культури Міністерства оборони України», – підсумувала керівниця програми, заступник декана Києво-Могилянської бізнес-школи Гелена Саврук.

заступник декана Києво-Могилянської бізнес-школи Гелена Саврук Заступник декана Києво-Могилянської бізнес-школи Гелена Саврук

Мета програми – сприяння успішному реформуванню оборонної системи України через посилення інституційного ядра Міноборони та формування нової культури відповідно до Євроатлантичних принципів і цінностей.

Ініціатива реалізовується за підтримки уряду Канади та складається з трьох рівнів: стратегічного, рівня імплементації та рівня ефективної реалізації. Кожен рівень передбачає роботу з керівниками та експертами різного рангу. Впровадження другого рівня програми очікується восени цього року. Всього за період програми планують освіту 100 учасників.

Могилянка готує для Міноборони лідерів новго типу

Фінальним етапом навчання стали розробка та захист групових проєктів, що базуються на стратегічних цілях Міністерства. На цьому рівні вони були спрямовані на політику врядування, управління оборонними ресурсами та людським капіталом. На захисті були присутні представники країн-партнерів НАТО: Канади, Великобританії, США та Данії.

«Програма є унікальною, першою та єдиною за своєю сутністю. Міністерство національної оборони Канади, Міністерство оборони України та kmbs розробили практичну програму, щоб підсилити впровадження цілей оборонної реформи… Створені проєкти не були лише навчанням. Були розроблені три найскладніші політики, які зададуть тон роботи сил оборони на наступні роки», – каже Аташе з питань оборони Канади в Україні полковник Роб Фостер.

Аташе з питань оборони Канади в Україні полковник Роб Фостер Аташе з питань оборони Канади в Україні полковник Роб Фостер

Генеральний директор Директорату політики у сфері оборони Юрій Пунда заявив, що наступним кроком заплановано продовження програми з більшим залученням військовослужбовців. Розроблені взаємопов’язані політики, побудовані на принципах НАТО, будуть втілюватись та застосовуватись у практичній діяльності.


Києво-Могилянська бізнес-школа першою в Україні започаткувала навчальні програми для вищого військового керівництва країни. Вже четвертий рік за підтримки урядів Канади та Великобританії у школі проходить програма Стратегічного Лідерства у секторі безпеки та оборони України, спрямована на розвиток персональних лідерських спроможностей топкерівників сектору.