Президент подав до ВРУ законопроєкт про територіальну оборону з порушеннями законів, – Андрій Шараськін

Президент подав до ВРУ законопроєкт про територіальну  оборону з порушеннями законів, – Андрій Шараськін

Зареєстрований президентський проєкт закону нехтує Конституцією України та суперечить Регламенту Верховної Ради України.

Про це заявив народний депутат України Андрій Шараськін, один з авторів законопроєкту «Про територіальну оборону України» (реєстр. № 4504), що був зареєстрований у грудні 2020 року.

Сьогодні Президент України подав до Верховної Ради України проєкт Закону України «Про основи національного спротиву» (реєстр. № 5557). Законопроєкт, окрім назви та назв розділів, фактично містить положення, що регулюють питання територіальної оборони України. Таким чином даний зареєстрований проєкт Закону нехтує Конституцією України та суперечить Регламенту Верховної Ради України.

Нардеп зазначає, що проєкт Закону України «Про територіальну оборону України» (№ 4504) був зареєстрований у Раді 16 грудня 2020 року та відповідно даних офіційного вебсайту ВРУ 21 грудня 2020 року наданий на ознайомлення народним депутатам.

Відповідно частини 1 статті 100 Регламенту Верховної Ради України проєкт Закону України «Про основи національного спротиву» (№ 5557) міг би бути зареєстрований, як альтернативний законопроєкт, адже альтернативними вважаються законопроєкти, які містять положення, що регулюють однакове коло питань та повторюють по суті положення щодо регулювання одних і тих же суспільних відносин.



Однак, на час реєстрації проєкту Закону України «Про територіальну оборону України» представники Офісу Президента України не вважали за потрібне працювати у конструктивному руслі та відповідно до законів України, що чітко регламентують строк: «альтернативний законопроєкт може бути внесений не пізніше як у 14-денний строк після дня надання народним депутатам першого законопроєкту з відповідного питання».

«Фактично Регламент Верховної Ради убезпечував парламент від прийняття Законів України, що регулюють однакове коло питань та тих же суспільних відносин. Адже з таким же успіхом та за політичної волі Офісу Президента України, можна прийняти законопроєкт, який назвати Закон України «Про Основний Закон» і зробити паралельну Конституцію України. Саме тому парламентські процедури є чітко регламентовані і їх потрібно дотримуватися задля убезпечення країни від нормативного колапсу», – наголошує Андрій Шараськін.

Президент подав до ВРУ законопроєкт про територіальну  оборону з порушеннями законів, – Андрій Шараськін

Він зауважує, що після реєстрації законопроєкту № 4504 жодних інших процедур щодо законопроєкту профільний Комітет, очолюваний представником президентської фракції, за увесь час не здійснював, і навіть не розглядав на своїх засіданнях майже пів року.

Нагадаємо, що цей законопроект, розроблений групою авторів та поданий депутатом Андрієм Шараськіним, розкритикували у президентській команді та Міністерстві оборони, зокрема за положення, що стосуються зберігання зброї вдома, підпорядкування і фінансування тероборони, також було відмічено високі ризики сепаратизму.

Свої зауваження також оприлюднило Головне науково-експертне управління Верховної Ради.


Детально про законопроєкт №4504 »»


Авторський колектив проєкту №4504:

  • Андрій Шараськін – народний депутат України (IХ скликання);
  • Федір Веніславський – народний депутат України (IХ скликання);
  • Сергій Кривонос – заступник Секретаря РНБО, генерал-майор;
  • Анна Майборода – співголова Ради Волонтерів при МО України, голова правління Громадської організації (ГО) «Всеукраїнське об’єднання «Патріот»;
  • Станіслав Бондаренко – адвокат;
  • Ольга Гадзевич – адвокат;
  • Дар’я Шуліма – адвокат;
  • Олексій Лапін – представник Громадської Ради при МО України, експерт ГО «Український Легіон»;
  • Андрій Гордієнко – голова правління Руху сприяння територіальній обороні України;
  • Віктор Диханівський – експерт Руху сприяння територіальній обороні України;
  • Віталій Поліщук – експерт Руху сприяння територіальній обороні України;
  • Олександр Голубчик – перший заступник голови правління ГО «Український Легіон».