Перший серійний дивізіон протикорабельних комплексів «Нептун» ЗСУ отримають у 1 кварталі 2022 року

Перший серійний дивізіон ПКР Нептун ЗСУ отримають у 1 кварталі 2022 року

Окремі машини першого дивізіону протикорабельного ракетного комплексу 360МЦ «Нептун» також будуть продемонстровані на параді до Дня Незалежності України.

Про це генеральний конструктор — генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов розповів у програмі Security Talks.

«За планом, який я підписав з Міноборони, у нас на перший квартал наступного року намічена передача виготовленого дивізіону РК-360МЦ «Нептун» в цілому», — сказав Коростельов.

Він розповів, що фактично замовлені три дивізіони РК 360МЦ, а потенційно мова може йти про постачання п’яти комплектів: «Зараз, якщо так міркувати, нам дійсно замовили три дивізіони. А ось більша кількість залежить від стратегії, яку наші військові визначать. Тобто, якщо ставити питання наступним чином — здатні ми виготовити п’ять дивізіонів? Здатні. Так».

Раніше, у грудні 2020 року, головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що армії потрібно саме 5 дивізіонів «Нептунів», але він сумнівається, що виробник здатний їх виробити й поставити.

Три ракетні дивізіони за планом мають сформувати до 2025 року.

Нагадаємо, що минулого місяця 65-й окремий береговий ракетний дивізіон ВМС України отримав дослідні елементи мобільного протикорабельного ракетного комплексу 360МЦ «Нептун», які раніше використовувались під час випробувань комплексу.

Перший серійний дивізіон ПКР Нептун ЗСУ отримають у 1 кварталі 2022 року

Зокрема військові отримали командний пункт РКП-360, одну самохідну пускову установку УСПУ-360, транспортно-заряджальну машину ТЗМ-360 і транспортну машину ТМ-360, які використовували для випробувань у 2019-2020 роках. Також були передані макети ракет.

Ці дослідні зразки дозволили розпочати практичну підготовку розрахунків дивізіону.