Шість компаній у конкурсі на заміну УАЗ – що про них відомо?

Автор: Олексій Махно | доповнено 23.03.21
Шість компаній заявились на конурс для заміни УАЗ – що ми про них знаємо?

Міністерство оборони України оприлюднило перелік підприємств, які подали заявки на участь в установчій нараді щодо конкурсу для заміни армійського УАЗа.

Конкурс на розроблення багатоцільового автомобіля, що замінить радянські УАЗи, Міноборони оголосило 1 березня. Для цього було відкрито дослідно-конструкторську роботу (ДКР) «Сайгак», яку мають здійснити у першій половині 2021 року за кошти виконавців.

Армійські УаЗи дісталися ЗСУ у спадок від радянської армії. Повнопривідний УАЗ-469 (УАЗ-3151) має масу 1650 кг, оснащений двигуном УМЗ-414 потужністю 80 к.с., швидкість до 115 км/год. Автомобіль має редукторні мости і кліренс у 300 мм. Перевозить 7 пасажирів і 100 кг багажу або двох пасажирів і 600 кг. Машина може буксирувати причіп масою 850 кг.

За інформацією Міноборони 18 березня в установчій нараді, щодо відкриття ДКР, братимуть участь шість компаній та організацій:

  • Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Протект Інжиніринг»;
  • ТОВ «Віді Юнікомерс»;
  • ТОВ «Українська бронетехніка»;
  • ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Синергія»;
  • Відкрите акціонерне товариство «Укравтобуспром»;
  • Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП».

Найбільш відома з переліку – компанія «Українська бронетехніка», що постачає Збройним Силам 9-тонні бронеавтомобілі «Новатор» на шасі Ford 550 і 17-тонні «Варти» на шасі МАЗ-5434.

броньований автомобіль Новатор

ВАТ «Укравтобуспром» (Український інститут автобусо-тролейбусобудування) відмітилося публікацією в 2018 році зображення проєкту бронеавтомобіля Сavalier. Автомобіль колісної формули 4х4 і повною масою 6,6 тонни призначений для перевезення до 6 чоловік десанту. Передбачалось, що машина матиме протимінний захист, зокрема V-подібним днище.

зображення проєкту бронеавтомобіля Сavalier Бронеавтомобіль Сavalier, джерело зображення: defence-blog.com

Компанія «Віді Юнікомерс» зареєстрована у 2008 році. Основна діяльність: торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Водночас сайт компанії повідомляє, що компанія здійснює діяльність з 2000 року та є виробником спеціалізованих автомобілів (медичної допомоги та інкасаторських) на готових базових шасі.

ТОВ «Протект Інжиніринг» зареєстрована у 2014 році зі статутним капіталом в 2000 грн. Основна діяльність: надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Також серед видів діяльності: неспеціалізована оптова торгівля, прибирання будинків, надання інформаційних послуг та виробництво автотранспортних засобів.

Доповнення 23.03.21. Компанія «Протект Інжиніринг» пропонує на ринку автомобілі раніше відомі як Богдан-2251, Богдан-2351, Богдан-КМ-450, Богдан-3351 та Богдан-3355.

Богдан-3351

Конструкторсько-виробниче підприємство «Синергія» зареєстровано лише вісім місяців тому – 24.06.2020. Статутний капітал – 1000 гривень. Основний вид діяльності: виробництво військових транспортних засобів.

Щодо Міжнародного аналітичного центру права «НГО МАЦП» то пошук видає громадську організацію зареєстровану в 2018 році. Директором якої є Леонід Підчибій. Людина з таким ім'ям була (або є) науковим співробітником Державного науково-дослідного інституту авіації.

Цікаво, що на Ukrainian Military Pages публікувалось ряд його статей. Зокрема він розглядав виробництво вітчизняного винищувача, фінансування якого має здійснюватись за рахунок продажу всього того, що в нас ще є і літає, пропонував оснащувати шоломи пілотів окулярами Google Glass та обрізати крила літакам МиГ-29 під час модернізації.

Коментуючі подані заявки заступник міністра оборони Олександр Миронюк зазначив, що солідний перелік підприємств, які заявилися для заміни УАЗа, дає підстави розраховувати, що у Збройних Сил України буде гідний автомобіль багатоцільового призначення.

Відомо, що новий позашляховик має відповідати тактико-технічним характеристикам сучасних зразків армій НАТО. Серед вимог — надійність, потужність, економічність, вантажопідйомність, простота технічного обслуговування та ремонту. Машина має забезпечити виконання завдань незалежно від місцевості та кліматичних зон.