Уряд Хорватії схвалив закупівлю винищувачів Rafale

Уряд Хорватії схвалив закупівлю винищувачів Rafale

У п'ятницю, 28 травня, уряд Хорватії прийняв рішення про закупівлю багатоцільового винищувача за програмою MRFA, вибір вирішили зупинити на Dassault Rafale F3-R.

Процес закупівлі багатоцільового винищувача розпочався 4 липня 2019 року. Свої пропозиції надіслали ША (нові F-16 C/D Block 70), Швеція (нові Gripen C/D), Франція (вживані Rafale F3-R) та Ізраїль (вживаніF-16 C/D Блок 30). Міжвідомча комісія детально оцінила пропозиції та одноголосно прийняла Техніко-економічне обґрунтування закупівель винищувача, яке було представлене уряду, повідомляє хорватський урядовий портал.

Уряд визнав що пропозиція Франції є найкращою, і вирішив придбати 12 багатоцільових винищувачів Rafale F3-R (10 в одномісній версії та 2 у двомісній).

Уряд Хорватії схвалив закупівлю винищувачів Rafale

У пресрелізі повідомляється, що міжурядова угода про закупівлю винищувачів Rafale повинна бути укладена до кінця 2021 року. Французька пропозиція має вартість 999 млн євро і передбачає «зручну розстрочку платежів».

Окрім власне самих літаків, що постачатимуться з наявності ВКС Франції, пропозиція також включає наземний тренажер, «базовий» комплект озброєння, наземне і випробувальне обладнання, запчастини, навчання персоналу за принципом «підготовка інструкторів», всебічну підтримку з боку уповноважених представників виробників на термін три роки, 12 місяців гарантії на кожен поставлений літак, двигун, інше устаткування і запасні частини.

Нагадаємо, що у березні 2021 року стало відомо, що Франція розглядає Україну, як потенційного покупця винищувачів Rafale. При цьому, за даними французьких ЗМІ, Париж може прокредитувати до 85% вартості контракту, за схемою схожою з попередніми франко-українськими контрактами. Для цього Мінекономіки Франції планує виділити 1,5 млрд євро.