Росгвардіі дозволять закривати акваторії стратегічних об'єктів

Автор: Ганна Марко
десантні катери БК-16 проєкту 02510

Уряд РФ схвалив законопроєкт, що дозволить Росгвардіі очепляти акваторії стратегічних об'єктів при незаконному проникненні, зокрема Керченську протоку та кримський міст.

Про це повідомляє російська інформаційна агенція ТАСС.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що чинний закон, де говориться про блокування Росгвардіей територій об'єктів при несанкціонованому проникненні, не передбачає подібних дій відносно акваторій. Ініціатори звертають увагу що Національна гвардія РФ охороняє не тільки сухопутні об'єкти, але і морські. Зокрема згадується Керченська протока, Енергоміст і магістральний газопровід з Краснодарського краю в Крим, а також кримський міст.

Повідомляється, що закон буде остаточно прийнятий після усунення недоліків.

Нагадаємо, що підрозділи Росгвардіі, які охороняють Кримський міст, у 2019-2020 рр. отримали чотири нові високошвидкісні транспортно-десантні катери «БК-16» проєкту 02510 (на фото). Ці катери, які й катери проєкту 03160 «Раптор» побудовані на основі проєкту малого бойового катера CombatBoat 90 шведської компанії Dockstavarvet.

Повна водотоннажність 16-метрового катера проєкту 02510 складає 20 тонн. Оснащений двома італійськими дизелями Seatek по 780 к.с. та водометами катер розганяється до 42 вузлів.

Озброєння складається з 12,7-мм кулемету або 40-мм автоматичного гранатомета, чотирьох 7,62-мм кулеметів та ПЗРК. Також катер може бути озброєний керованою ракетною зброєю та нести до 4 морських мін. Екіпаж катера складається з 2 осіб, десант – до 19 чоловік.

катери БК-16 проєкту 02510 Десантні катери БК-16 Росгвардіі в окупованому Криму. Фото: Олексій Рафаенко