В ЗСУ створять спецпідрозділи тероборони

В ЗСУ створять спецпідрозділи тероборони

Командування територіальної оборони Сухопутних військ ЗС України планує створити підрозділи територіальної оборони негайного реагування.

Про це розповів командувач територіальної оборони генерал-майор Анатолій Баргилевич, виступаючи на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпека країни».

Він зазначив, що першочергове завдання – максимально швидко інтегрувати в територіальну оборону нові структурні підрозділи, які з’явилися внаслідок проведеної адміністративно-територіальної реформи. Крім того, уніфікована система розгортання підрозділів, яка однакова для всіх регіонів країни, не відповідає реальним викликам та потребам різних регіонів.

Наразі існує 25 бригад територіальної оборони – 24 в областях та одна в Києві. Всі вони мають єдиний штат та складаються з шести батальйонів та окремих підрозділів (рота вогневої підтримки, рота контрдиверсійної боротьби, мінометна батарея, інженерно-саперна рота, рота матеріального забезпечення, польовий вузол зв'язку, комендантська рота та медпункт).

— Це не зовсім правильно, – вважає командувач. – Реформа ж передбачає формування частин і підрозділів тероборони відповідно до наявного людського, фінансового, матеріально-технічного ресурсу, інших чинників району базування, притаманних певним регіонам.

За словами Баргилевича пропонується збільшити кількість підрозділів у населених пунктах, які мають ключову роль у питаннях нацбезпеки (зокрема раніше пропонувалось створити дві бригади у Києві). Крім того, передбачено збільшення чисельності підрозділів територіальної оборони негайного реагування (тут скоріше створення, адже наразі такі підрозділи відсутні).

Нагадаємо, що наявні сьогодні бригади територіальної оборони – це кадровані військові частини мобілізаційного типу, які мають термін готовності 30 діб (цей термін включає відмобілізування підрозділів, всебічне забезпечення та проведення бойового злагодження).

Також нагадаємо, що чисельність постійного складу військ територіальної оборони планують збільшити з наявних на сьогодні 580 кадрових військовослужбовців до 10 тисяч осіб.