Депутати прийняли за закон, який дозволяє ЗСУ передавати боєприпаси спортивним організаціям

Депутати прийняли за закон, який дозволяє ЗСУ передавати боєприпаси спортивним організаціям

Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє ЗСУ передавати боєприпаси до закладів фізичної культури і спорту, у структурі яких є відділення з кульової стрільби або біатлону.

Відповідний законопроєкт № 3403 від 28.04.2020 підтримали 315 депутатів.

Йдеться про дрібнокаліберні патрони калібру 5,6 мм, які використовуються у навчально-тренувальному процесі у спортивно-стрілецьких тирах та на спортивних стрільбищах.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 547-р ці боєприпаси включено до переліку боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021 роках. Прийнятий закон дозволяє замість утилізації передати їх державним і комунальним закладам фізичної культури і спорту, що мають право використовувати спортивну вогнепальну зброю (за умови, що патрони придатні для використання і зберігання).

На сьогодні в Україні у структурі 66 дитячо-юнацьких спортивних шкіл є відділення кульової стрільби, у 19 спортшколах – відділення біатлону. Загалом у відділеннях кульової стрільби навчається близько 3000 вихованців і працює 107 тренерів, а у відділеннях біатлону відповідно близько 1130 вихованців та 44 штатні тренери. Також діє Державний центр олімпійської підготовки з біатлону, де готується близько 100 спортсменів національної збірної команди.

Проте, специфіка цих видів спорту, неможливість налагодження власного виробництва спеціальних спортивних набоїв та малокаліберних патронів для спортивної зброї, а також вкрай обмежені бюджетні ресурси для їх закупівлі, унеможливлюють якісну підготовку спортсменів резервного спорту, писали автори закону у пояснювальній записці.