США розпочали розміщення у Польщі систем ПРО

США розпочали розміщення у Польщі систем ПРО

США приступили до установки систем озброєнь протиракетної оборони (ПРО) в Польщі. У березні вже протестували роботу радара SPY-1D (V) і системи управління вогнем (FCS).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Агентство протиракетної оборони (MDA) США.

«Почалася установка системи озброєння Aegis Ashore в Польщі», ‒ йдеться у повідомленні.

Як відзначили в MDA, в березні 2021 року на базі Редзіково на півночі Польщі була протестована робота радара SPY-1D(V) і системи управління вогнем (FCS).

Система Aegis Ashore використовує кінетичні перехоплювачі Standard Missile-3, які не несуть боєголовку з вибуховою речовиною.

На кінцевій фазі польоту третій ступінь ракети відокремлюється і екзоатмосферний малогабаритний перехоплювач (англ. Lightweight Exo-Atmospheric Projectile) починає самостійний пошук цілі за допомогою отримуваних даних та власної інфрачервоної головки самонаведення. Система космічного маневрування здійснює точне виведення перехоплювача на зустрічний курс. Енергія удару при зіткненні з ціллю становить 130 МДж, що еквівалентно детонації 31 кг тротилу та більш ніж достатньо для знищення будь-якої балістичної цілі.

Після завершення об'єкт Aegis Ashore в Польщі стане другим береговим об'єктом протиракетної оборони в Європі. Ці системи захищають сили США і європейських союзників по НАТО в регіоні від наявних і перспективних балістичних ракет.

Очікується, що Aegis Ashore в Польщі буде прийнятий в експлуатацію в 2022 році.