Верф Bollinger отримала контракт на розробку перспективного легкого десантного корабля ВМС США

Верф Bollinger отримала контракт на розробку перспективного легкого десантного корабля ВМС США

Американський суднобудівник Bollinger Shipyards отримав контракт від Командування морських систем ВМС США на проведення концептуального дослідження і попереднього проєктування нового легкого десантного корабля типу LAW (Light Amphibious Warship).

«Для Bollinger Shipyards – велика честь брати участь в програмі LAW, – заявив президент компанії Бен Борделон. – Ми впевнені, що у нас є досвід і знання, необхідні для розробки попереднього проєкту перспективного військового корабля, який відповідає комплексним потребам сучасного флоту».

Згідно з відкритими даними, що стали відомі пресі, попередні роботи по проєкту LAW стартували влітку 2020 року. На початку американські ВМС визначались із характеристики, яким повинні відповідати майбутні десантні кораблі класу LAW.

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі

Представники флоту відзначали, що нові кораблі не призначені для заміни будь-яких наявних десантних платформ, а скоріше будуть виконувати нову роль. Наприклад, вони дозволять невеликим підрозділам морської піхоти маневрувати між островами архіпелагів, забезпечуючи контроль за обстановкою, що відповідає новій концепції застосування КМП США.

Йдеться про реалізацію оперативної концепції під назвою Expeditionary Advanced Base Operations (EABO – передова експедиційна операційна база). Концепція EABO була розроблена з прицілом на можливі сценарії конфлікту з Китаєм у західній частині Тихого океану.

Зараз найбільш невеликими десантними кораблями ВМС США вважаються УДК типу «Відбі Айленд» (Whidbey Island-class dock landing ship), які при довжині 186 метрів мають водотоннажність понад 16 700 тонн. Природно, що ці характеристики накладає певні обмеження. Легкі кораблі класу LAW зможуть підходити до самого берега для проведення висадки або завантаження бойової техніки і військовослужбовців.

Очікується, що кораблі LAW при водотоннажності до 4000 тонн не повинні перевищувати в довжину 120 метрів (від 200 до 400 футів). Розрахункова місткість – 75 морських піхотинців, для яких обладнають приміщення для сну, приймання їжі, планування місій та інших задач. На борту передбачать до 750 кв. м для зберігання обладнання, спорядження та інших вантажів.

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі

Раніше повідомлялось, що програма LAW передбачає закупівлю від 28 до 30 нових десантних кораблів для підтримки Корпусу морської піхоти США. Очікується, що перші LAW будуть закуплені у 2023 фінансовому році, а до 2026 року буде фінансовано придбання 28 одиниць.


Наразі Bollinger Shipyards будує для ВМС США буксирувальні та аварійно-рятувальні судна. Крім того, компанія побудує баржу і плавучий сухий док для General Dynamics Electric Boat Division, яка займається виробництвом субмарин класу «Колумбія».

Bollinger також бере участь в галузевих дослідженнях в рамках програм ВМС США щодо допоміжної багатоцільової платформи Common Hull Auxiliary Multi-Mission Platform (CHAMP), судна спостереження за океаном The Auxiliary General Ocean Surveillance (T-AGOS(X)) і великого безпілотного надводного корабля Large Unmanned Surface Vehicle (LUSV).