У Школі протитанкової артилерії запустили три десятки «Джавелінів»

У Школі протитанкової артилерії запустили три десятки Джавелінів

Черговий набір операторів ПТРК «Джавелін» Школи протитанкової артилерії, здійснив свої перші бойові пуски ракет на полігоні 184-го навчального центру, що на Львівщині.

Як повідомляє АрміяInform, це вже не перший випуск фахівців ПТРК «Джавелін» (Javelin) Школи протитанкової артилерії 356-го навчального артилерійського полку 184-го центру.

На початковому етапі майбутні оператори ознайомилися з призначенням, будовою, тактико-технічними характеристиками, принципом дії, особливостями застосування ракетного комплексу. Насамкінець здійснили численні контрольні вправи й виконали пуски на тренажерах. А вінцем підготовки стали власне демонстраційні тренувально-бойові пуски з ПТРК «Джавелін».

У Школі протитанкової артилерії запустили три десятки Джавелінів

— У підготовці українських військових брали участь наші американські колеги з «Багатонаціональної групи з підготовки – Україна». Вони й були в ролі консультантів під час практичних тренувально-бойових пусків FGM-148 Javelin, – розповів тимчасовий виконувач обов’язків начальника Школи капітан Олександр Кононець. – Ціль було встановлена на відстані 1900 метрів. При максимальній дальності ураження цього комплексу 2500 метрів. І курсанти нашої Школи показали максимальний результат. Ціль була уражена з першого пострілу! Тим самим ми вкотре довели гасло нашого полку: «Кожен постріл – точно в ціль!»

У Школі протитанкової артилерії запустили три десятки Джавелінів

Цього разу Школа протитанкової артилерії випустила понад три десятки «вбивць» ворожих танків. А загалом за час підготовки операторів ПТРК «Джавелін» ‒ близько ста таких вузькопрофільних спеціалістів, які вкрай потрібні нашому війську.

Нагадаємо, що вперше ПТРК Javelin надійшли до України у квітні 2018 року, тоді США у рамках допомоги поставили 37 пускових установок та 210 ракет на суму 47 млн дол. У жовтні 2019 року Державний департамент США погодив продаж Україні ще 150 ракет Javelin та 10 пускових на загальну суму 39,2 млн дол., із урахування додаткових послуг. У грудні було підписано контракт вартістю 36,5 млн дол., перша партія ракет надійшла 16 червня 2020 року.

Зауважимо, що згідно з контрактом технічне обслуговування українських Javelin здійснюють США. Зокрема у лютому 2020 року компанія Javelin Joint Venture (спільне підприємство Raytheon і Lockheed Martin) отримала контракт від Міноборони США на технічне обслуговування ПТРК Javelin поставлених Австралії, Чехії, Естонії, Франції, Грузії, Індонезії, Ірландії, Йорданії, Литви, Нової Зеландії, Норвегії, Оману, Катару, Туреччині, ОАЕ та Україні.