Міноборони замовило модернізацію десятка БТС-4

ЗСУ замовили десяток модернізованих БТС-4

Модернізацію десяти броньованих гусеничних тягачів БТС-4 на базі танка Т-55 замовили Збройні Сили України Львівському бронетанковому заводу.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на сюжет Факти ICTV.

Минулого року перший оновлений БТС-4 для української армії пройшов всі необхідні випробування та був переданий військовим для експлуатації. Основне призначення БТС-4 – евакуація та буксирування несправної, пошкодженої військової техніки в умовах бойових дій.

Крім того, у 2019 році 14 тягачів БТС-4 було експортовано до М'янми.

Нагадаємо, що про попередні домовленості з Міністерством оборони України щодо відновлення партії БТС-4 у 2021 році та підготовку підприємства до цієї роботи повідомляв директор заводу Віктор Андрощук у листопаді 2020 року.

Модернізація БТС-4 проводилась з урахуванням досвіду розробки та виробництва броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ) «Лев» та «Зубр».

Зазначається, що роботи над тягачем ЛБТЗ здійснював в ініціативному порядку, за обігові кошти підприємства. Створення машини стало можливим завдяки переходу заводу до самостійного виготовлення основних компонентів тягачів та ремонтно-евакуаційних машин, серед яких і виготовлення стріли для кранf.

ЛБТЗ передав ЗСУ оновлений броньований тягач БТС-4

Бронемашина отримала нову кранову установку з гідравлічним приводом, що дало БТС-4 можливість підіймати вантажі до 12 тонн для проведення у польових умовах монтажу-демонтажу вузлів та агрегатів, зокрема, танкових башт, двигунів, коробок передач, опорних катків тощо. Встановлено електрозварювальне обладнання, яке живиться від генератора бронемашини та дозволяє проводити електрозварювальні роботи. Така комплектація дає екіпажу можливість виконувати повний перелік робіт з поточного та середнього ремонту бронетехніки в польових умовах.

ЛБТЗ передав ЗСУ оновлений броньований тягач БТС-4

БТС укомплектували тяговою лебідкою із тросом робочою довжиною 200 м, для евакуації техніки масою до 100 тонн. Щоб полегшити роботу екіпажу фахівці встановили додаткову лебідку, яка в основному служить для видачі тросу основної лебідки на відстань до 200 м.

Для розчищення шляхів і обладнання позицій тягач отримав сучасне бульдозерне обладнання. Збільшився і запас ходу за рахунок додаткових паливних баків. Крім того, заводчани встановили двигун потужністю 580 к.с., що дає можливість 38-тонній машині розвивати максимальну швидкість руху 40 км/год. Екіпаж складається з 3 осіб.