Чорноморський суднобудівний завод ліквідовано – майно розпродано, документація на корвет повернута Міноборони

Чорноморський суднобудівний завод ліквідовано – майно розпродано, документація на корвет повернута Міноборони

У п'ятницю, 25 червня, в Господарському суді Миколаївської області відбулося чергове засідання у справі про банкрутство ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» (ЧСЗ).

Було заслухано звіт ліквідаторки ЧСЗ Ольги Протасової, повідомляє сайт «Новости N».

Вона заявила, що у банкрута не залишилося жодного майна. Все було інвентаризовано і розпродано.

— Мною були звільнені всі працівники підприємства. Завершена вся господарська і підприємницька діяльність ПАТ «ЧСЗ», всі технологічні цикли діяльності підприємства-банкрута. Також була проведена повна інвентаризація активів банкрута. Після інвентаризації все майно було оцінено і реалізовано, – сказала ліквідаторка.

Кошти, отримані від реалізації майна, були спрямовані на погашення заборгованостей. В цілому кредиторам виплатили 151 461 201 грн. Найбільші суми були виплачені підприємству «Наваль Парк» - 111 млн 68 тис. І фінансової компанії «Авуар-сервіс» – 4 млн 532 тис. гривень.

Частково задоволені вимоги чотирьох кредиторів другої черги – в сумі приблизно 42% від розміру заявлених вимог.

— Відповідно до статті 64 Кодексу України про процедури банкрутства, всі інші вимоги, непогашені в зв'язку з недостатністю майна, вважаються погашеними. Тобто на погашення вимог кредиторів інших черг грошей не вистачило, але вони можуть вважатися погашеними, – зазначила Ольга Протасова.

— Залишок коштів в касі та на основному рахунку становить 0 гривень. Майна не залишилося і коштів не залишилося. Зроблені всі розрахунки з кредиторами. Печатка банкрута знищена за актом, який я також надала в матеріалах справи, – повідомила ліквідаторка.

Крім того, на виконання рішення Господарського суду Миколаївської області, прийнятого в 2019 році, ліквідаторка повернула Міністерству оборони робочо-конструкторську документацію в кількості 2 166 документів. Підписано акт приймання-передачі від 23 квітня 2021 року.

Чорноморський суднобудівний завод ліквідовано – майно розпродано, документація на корвет повернута Міноборони

Представники Міністерства оборони, ТОВ «Наваль Парк», МКП «Миколаївводоканал», які брали участь в розгляді справи, не заперечували проти прийняття заслуханого звіту. Одна з кредиторів, виступаючи по відеозв'язку з будівлі Господарського суду міста Києва, виступила проти, мотивувавши це тим, що кредитори не мали можливості ознайомитися з повним переліком документів і мають намір оскаржувати дії ліквідатора.

Нагадаємо, що 3 липня 2018 року Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутом ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод», який входив до складу суднобудівного холдингу Smart Maritime Group (SMG) промислово-інвестиційної групи Вадима Новинського «Смарт-холдинг».

Колишній флагман українського суднобудівництва тривалий час переживав складні часи. З метою фінансового оздоровлення підприємства у 2015 році було введено процедуру санації заводу, про що господарський суд виніс відповідну ухвалу. Однак, система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника не змогла запобігти банкрутству боржника.

Саме цим підприємством будувався багатоцільовий корвет проєкту 58250 «Володимир Великий». Нагадаємо, що минулого, 2017 року, керівництво ЧСЗ неодноразово виступало проти проведення аудиту бюджетного фінансування «Корвету», в тому числі відмовилось допускати на підприємство державних аудиторів Держаудитслужби, мотивуючи відсутністю підстав для перевірки.

Крім того, пресслужба SMG поширила заяву, що згідно з процедурою банкрутства побудований корпус корвету буде включений в ліквідаційну масу для подальшої реалізації.

Наразі відомо, що Міністерство оборони розглядає питання добудови корпусу корвету іншими підприємствами при цьому із перепрофілюванням у багатофункціональний фрегат ближньої морської зони. Допомогти у реалізації проєкту мають британські компанії на чолі із Babcock International Group.